Telefonische spoofing gemeld. Wat is spoofing?Telefonische spoofing gemeld

Telefonische spoofing gemeld. Telefonische spoofing  is het zich telefonisch voordoen als medewerkers van een instantie zoals de bank of een bedrijf zoals Microsoft door oplichters om zo gegevens van je buit te maken waarmee ze geld afhandig proberen te maken of toegang te krijgen tot internetbankieren.

Er zijn op dit moment veel verschillende vormen van telefonische spoofing gemeld Dit varieert zelfs per dag en de oplichters worden steeds gewiekster in de methodes die ze gebruiken. Zij zijn daarbij zelfs in staat om te bellen met het nummer van je bank, althans dit lijkt zo en verschijnt ook in je telefoon en daarbij wekken ze je vertrouwen eerder. waardoor ze makkelijker kunnen toeslaan. Op dit moment worden er zelfs telefoontjes gepleegd die zogenaamd uit naam van de Fraudehelpdesk zijn waarbij wordt verteld dat er bijvoorbeeld een digitale dreiging is of een ander ‘noodgeval’ waarbij ze kunnen assisteren.

GEEF NOOIT GEGEVENS VAN JE BANK OF PINCODES TELEFONISCH DOOR!

Hoe geloofwaardig het ook klinkt, doe dit niet. Zeg dat je eerst met je bank of andere instantie gaat bellen om het een en ander te verifiëren. Of verbreek de verbinding. Banken en andere instanties zullen nooit vragen om bankgegevens, wachtwoorden en pincodes. Log ook nooit in bij je bank tijdens dit telefoongesprek en betaal niets. Helpdeskfraude is ook een bekende oplichtingstruc. Bijvoorbeeld wanneer je gebeld wordt door iemand van ‘Microsoft’, die je vertelt dat er allerlei problemen zijn met je computer. Deze ‘Microsoft-bellers’ proberen je ervan te overtuigen dat zij kunnen helpen, maar ondertussen zijn ze uit op je gegevens of geld. Ga hier nooit op in. Microsoft zou nooit zomaar contact opnemen met je om computerproblemen te melden aan je via de telefoon.

Neem contact op met de organisatie die ‘gebeld’ heeft of met de Fraudehelpdesk. Bel nooit terug op het nummer dat je gebeld heeft en leg uit aan de medewerker wat er gevraagd is om te doen. 

Bron: Fraudehelpdesk.nl | Beeld: Shutterstock door Znakki | Powered by SendtGerelateerde berichten