Stormschade? Zo voorkom je het en wat is er verzekerd.Kan jouw huis tegen een flinke storm? Met onze lijst voorkom je de ergste schade. Gebeurt er nou toch iets? Dan lees je hier wat je in dat geval van de verzekering kan verwachten.

Storm op komst? Voorkom je schade zo:

Sluit ramen en deuren
Ook rolluiken kun je het beste omhoog doen.

Controleer je dakpannen
Check of je dakpannen recht liggen. Liggen ze scheef, dan kan er lekkage ontstaan. Of er kan een dakpan naar beneden vallen, waar je misschien net een auto geparkeerd staat.

Controleer de zonnepanelen
Heb je zonnepanelen, of andere zaken (zonweringen) die aan je huis vastzitten? Controleer dan of deze nog goed vast zitten.

Check alle goten en afvoerpijpen
Een storm komt vaak met een flinke hoeveelheid regen. Als er veel blad of andere materialen in je dakgoten liggen, kan het water niet afgevoerd worden. Dit kan voor flinke waterschade zorgen, tot binnen in je huis aan toe.

Zijn er bomen met losse takken in de buurt van je huis?
Een boom die scheef staat of uitstekende en losse takken heeft, kan voor behoorlijk wat schade en ellende zorgen. Kijk wat je zelf hier aan kunt doen of waarschuw de gemeente.
Maak je kosten om directe dreiging van schade te voorkomen of te beperken? Dan betaalt de opstalverzekering van in sommige gevallen de kosten die je hiervoor maakt.

 

 

Losse spullen die in je tuin naar binnen
Rondvliegende tuinstoelen en parasols kunnen ook flink wat schade aanrichten. Zet ze in je schuur of zorg ervoor dat ze niet weg kunnen waaien. Heb je een balkon? Zorg dan dat er geen bloempotten en dergelijke van af kunnen vallen of waaien. Onderzoek ook je schutting op zwakke plekken.

Stormschade en je huis

De meeste opstalverzekeringen vergoeden stormschade aan je huis en bij- gebouwen, zoals een garage of tuinhuis. Daaronder valt ook waterschade. Er gelden wel altijd bepaalde voorwaarden. Let bijvoorbeeld goed op de volgende zaken:

Er moet sprake zijn van bepaalde minimale windkracht.
Meestal betaal je een extra eigen risico bij stormschade.
Ben jij je woning aan het verbouwen? Check dan of je bij schade daaraan gewoon verzekerd bent.
Er zijn verzekeraars die vergoeden ook de kosten die je maakt om schade te beperken of om directe dreiging van schade te voorkomen.
Glasschade is soms alleen verzekerd door middel van een aanvullende glasverzekering.

Stormschade en je auto

Ga tijdens een storm liever niet de weg op. Rukwinden, omvallende bomen en slecht zicht maken elke autorit een gevaarlijke onderneming. Blijf dus liefst thuis en parkeer je auto zover mogelijk uit de buurt van bomen.

Heb je dan toch schade aan je auto door storm? Dan is dit meestal alleen met een beperkt casco of allrisk autoverzekering verzekerd. Met een Beperkt Casco en Volledig Cascoverzekering ben je bij stormschade aan je auto verzekerd wanneer deze is veroorzaakt door vallende of rondvliegende voorwerpen. Ook bij schade door het omwaaien van de auto terwijl deze stil stond.

Bereid je goed voor en ga voor een goede verzekering.