Rookmelders zijn van levensbelang, maar waar hang je ze op in huis?Wist je dat bij een brand de meeste slachtoffers vallen door rook en niet door de brand zelf?. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als bijvoorbeeld je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid.

Rookmelders zijn te verkrijgen in alle doe-het-zelfzaken en bouwmarkten. Waar moet je de rookmelders plaatsen? De Brandweer adviseert het volgende:

Plaats een rookmelder op elke verdieping, tegen het plafond. Dus niet tegen de muur! Zorg dat deze minimaal 50 centimeter van een muur of hoek hangt, en niet op de tocht of in de buurt van mechanische ventilatie.

In volgorde van belangrijkheid zijn dit de plaatsen waar je rookmelders moet ophangen:

In ieder geval:

-op elke verdieping tegen het plafond
minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt

-in de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

-in iedere slaapkamer
-in de woonkamer of andere verblijfsruimte
-in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
-in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, …)

Waar moet je de rookmelders juist níet ophangen?

-bij een ventilator of ventilatieopening
-boven de verwarming
-op tochtige plekken

Plaats in de keuken of de badkamer geen optische melder, maar een thermische melder. Die gaat af bij temperatuursverhoging en niet bij rook.

Brandweer nederland heeft nog een aantal aanvullende tips voor de aanschaf en het gebruik van brandmelders.

 

 

Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Let bij de aanschaf op het Europese keurmerk ‘EN 14604’. Dit houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht. Pas dus op als je je melder bij een webshop van buiten de EU haalt!

Check bij aanschaf hoelang de batterij meegaat. Moet ie jaarlijks vervangen worden of houdt hij het vijf tot tien jaar vol? Je kunt een rookmelder ophangen met schroeven, maar ook met dubbelzijdig plakband.

Een rookmelder moet sowieso elke tien jaar vervangen worden. Tien jaar is volgens de brandweer namelijk de maximale levensduur van een rookmelder. Dat geldt óók voor rookmelders in nieuwbouwwoningen die op het lichtnet zijn aangesloten.

Bron: Radar, Brandweer  | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt