Probiotica: helpen zuiveldrankjes je darmen?In de supermarkt barst het van de probiotische zuiveldrankjes die een boost beloven te geven aan je immuunsysteem. Zijn die echt gezond voor je?

Gezondheidseffecten
Bacteriën zoals probiotica, komen via de maag in de darmen terecht. Vaak worden bacteriën al in de maag door het maagzuur, of in dunne darm door de gal gedood. Om überhaupt werkzaam te kunnen zijn moeten probiotica in voldoende mate de de maag overleven. Ze bereiken vervolgens de dunne darm  en uiteindelijk de dikke darm.

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA)  heeft  wetenschappelijke evaluaties uitgevoerd van een paar honderd dossiers over probiotica. Er is slechts 1 gezondheidsclaim goedgekeurd: Levende bacteriën in yoghurt of gefermenteerde melk verbeteren de vertering van lactose (melksuiker) bij mensen die lactose moeilijk verteren. De yoghurt moet daarvoor tenminste 100 miljoen levende micro-organismen (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus) per gram bevatten.

 

 

Veel gezondheidsclaims die aanvankelijk op probiotische producten stonden, staan er nu niet meer op. De claims die nog gemaakt worden verwijzen meestal naar de hoeveelheid bacteriën die erin zitten, en dat ze de darmen levend bereiken.  Maar of dat een voordeel oplevert voor de gezondheid is niet aangetoond. Of er wordt een gezondheidsclaim gemaakt die verwijst naar andere ingrediënten in het product, zoals vitaminen.

Probiotica hebben voor zover bekend geen ongewenste bijwerkingen.

Probiotica bij bepaalde aandoeningen
Bij specifieke aandoeningen zijn er wel aanwijzingen dat probiotica een positief effect kunnen hebben, zoals bij het prikkelbare darmsyndroom en bij diarree die kan optreden na het slikken van antibiotica. Belangrijk hierbij is te beseffen dat het ene probioticum het andere niet is, en dat het dus heel belangrijk is te weten met welk probioticum in welke hoeveelheden welk effect is aangetoond.
Voor mensen met een specifieke conditie kan een arts bepalen of er reden is om een probioticum op te nemen in de behandeling.

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt