Overlast van de buren? Wat kan je hier aan doen?Overlast van de buren? Wat kan je hier aan doen?

Overlast van de buren? Wat kan je hier aan doen?De meeste van ons hebben buren. Vaak gaan we goed met onze buren om, maar wat als je last hebt van je buren? We maken allemaal geluid en meestal accepteren we deze geluiden van elkaar. Maar als er sprake is van overlast zoals harde muziek, gestamp, geschreeuw of andere harde geluiden kan je daar veel last aan ondervinden. In de meeste gevallen helpt praten met de buren maar als dat niet het geval is kan je baat hebben bij de volgende tips.

Praat met de buren over de overlast
Het kan zijn dat de buren niet weten dat zij dit veroorzaken. Ga het gesprek op een nette en rustige manier aan en laat weten waar je last van hebt. Als dit gelukt is probeer dan afspraken te maken. Bij sommige geluiden zoals bijvoorbeeld van een muziekinstrument kun je afspreken dat het alleen op bepaalde tijden gespeeld wordt.

Aanpassingen om geluid tegen te gaan
Kijk eens of bepaalde aanpassingen in de woning effectief tegen de geluidsoverlast kunnen werken. Denk hierbij aan een isolerende ondervloer, kleden of andere geluiddempende maatregelen. Indien je een huurwoning hebt kun je dit bespreken met de verhuurder of de woningbouwvereniging. Meld blijvende overlast altijd bij verhuurder van de woning. Vaak zijn deze bepalingen vastgelegd in het regelement. Je kunt deze opvragen bij de verhuurder. Het beste is om de melding van de overlast schriftelijk te melden. Wellicht is het mogelijk dat de verhuurder bemiddelt als je er met de buren niet uitkomt.

Logboek bijhouden
Indien er last is van structurele geluidsoverlast is het zaak om dit in een logboek bij te houden. Maak notities van wat je hoort, wanneer en hoe lang. Er is ook altijd de mogelijk om het geluid op te nemen met de smartphone. Dan weet de bemiddelaar waar het over gaat en wat de mate van overlast is.

 

 

Toezichthouders en mediation
Veel wijken hebben een toezichthouder. Indien deze er is meld dan de overlast aan deze persoon. Zeker als er meer buren ook deze overlast ervaren is dit heel praktisch. Veel gemeentes hebben buurt mediation. Hiervoor kan je contact opnemen met de gemeente. Informatie hierover vind je vaak op de websites van de gemeentes

Meld overlast bij de gemeente
Vaak hebben deze gemeentes ook een speciaal meldpunt voor overlast. Indien nodig komt er dan iemand kijken en kunnen er andere instanties worden ingeschakeld zoals bijvoorbeeld de politie.

Politie
Bij ernstige burenoverlast is het mogelijk om de politie in te schakelen. Bijna elke wijk heeft een wijkagent en het is mogelijk dat deze gaat bemiddelen tussen de partijen. Indien er een strafbaar feit plaatsvindt kan deze meteen maatregelen nemen.

Laat een rechter beoordelen
Het is ook mogelijk, als je er niet met bovenstaande stappen uit komt met de buren om een rechter uitspraak te laten doen . Er zijn dan wel concrete bewijzen nodig van de overlast.

Bron: Juridischloket.nl   | Powered by: SendtGerelateerde berichten