Onderhandelen moeilijk? Lees hier 10 handige tips om daar beter in te wordenBespaar op je aankopen

Als je aankopen doet kan het soms lonend zijn om niet zomaar akkoord te gaan met de prijs maar eerst te onderhandelen. Veel mensen zien hier tegen op en geven zo soms meer geld uit dan nodig is.

Succesvol onderhandelen kun je leren

De eerste keren kan het wellicht spannend zijn maar als het uiteindelijk lukt om geld te besparen op een aankoop wordt het de volgende keer makkelijker om te doen. Begin klein, zo oefen je de skills om een goeie onderhandelaar te worden

10 tips voor beter onderhandelen

1. Calculeer onderhandelingsruimte in
Zorg dat je van te voren weet hoeveel je wilt betalen of betaald wilt krijgen. Houd inje hoofd dat de tegenpartij ook een bedrag in zijn of haar hoofd heeft. Bedenk ook dat het mogelijk is dat je meer moet betalen dan je misschien gehoopt had. Blijf realistisch.
2. Doe onderzoek naar je onderhandelingspartner
Onderzoek de motivatie van de tegenpartij. Zorg dat je de interesses en grenzen kent. Zo kunje gerichter onderhandelen en de deal succesvoller afsluiten.
3. Durf weg te lopen
Als je durft weg te lopen bij een onderhandeling komt dit sterk over bij de tegenpartij. Je lichaamstaal, de toon van je stem zijn belangrijke spelers in het onderhandelingsspel. Laat zien dat je serieus bent maar als de deal niet gaat zoals je wilt, loop dan weg.
4. Zorg dat er een alternatief is
Zorg voor meer alternatieven. Dit geeft je meer macht in de onderhandelingen. Dit geldt zowel voor de kopende als de verkopende partij. Kennis van de producten of diensten is ook een hele balngrijke factor tijdens de onderhandelingsgesprekken.
5. Geef niet aan wat je wil maar geef aan wat je nodig hebt.
Bij onderhandelingen draait het om het over en weer van belangrijke zaken bij beide partijen. Zoek uit wat voor jezelf belangrijk is maar ook wat belangrijk is voor de tegenpartij in deze. Creër een win/win situatie indien mogelijk.
6. Zorg voor voldoende tijd, laat niet merken dat je haast hebt.
Als je weinig tijd hebt of haast hebt, kan de tegenpartij daar slim gebruik van maken. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd hebt en dit ook uitstraalt. Als je iets op korte termijn nodig hebt en dit ook aangeeft zal je onderhandelingspartner altijd sterker in de onderhandeling staan en sluit je sneller een minder goede deal.
7. Laat emoties buiten de onderhandelingen
Neem nooit emoties mee tijdens het onderhandelen. Hoe lastig het vaak ook is, laat ego, het graag gelijk krijgen en boosheid thuis. Dit werkt vaak alleen maar tegen je en weerhoudt je ervan om een succesvolle deal te sluiten. Loop weg als je voelt dat emoties de overhand gaan spelen.
8. Help de tegenpartij
Vraag de tegenpartij om te helpen met een goede deal, zodat je baas blij is. Leg uit wat je beperkingen zijn en probeer de tegenpartij te helpen om ook een goede deal te sluiten. Zorg er wel voor dat je eigen voorwaarden het meest belagrijke blijven.
9. Onderhandelen is altijd mogelijk
Er wordt vaak gezegd dat niet alles onderhandelbaar is. Is dat wel zo? Zoek altijd uit of dit wle het geval is. Als de tegenpartij zegt dat iets niet kan en je dat punt moet laten vallen ga er dan niet meteen mee akkoord. Kijk over een punt is waarop jullie bij elkaar kunnen komen.
10. Is de relatie lang of kort durend?
Houd er rekening mee dat je wat scherper kan onderhandelen als de relatie met de tegenpartij voor korte duur is, zoals wanneer je een badkamer of een nieuw auto koopt. Gaat het om onderhandelingen voor bijvoorbeeld meer salaris houd dan rekening met het feit dat je nog op goede voet met elkaar om moet blijven gaan.

Sta stevig in je schoenen

Hoe beter je dus voorbereid bent hoe beter de onderhandelingen zullen gaan. Wat er ook gebeurd blijf altijd netjes en beleefd. Soms is het beter om weg te lopen en iets te laten gaan.

Lees ook:

Bron:  Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt