Muizenoverlast ? Zo krijg je ze op een diervriendelijke manier wegCalendar

Muizen zien er vaak schattig uit maar je wil ze niet in huis hebben. Hoe krijg je ze zo snel mogelijk weer je huis uit als ze bij je binnen zitten?

Dicht gaten en kieren
Wanneer muizen makkelijk toegang tot je huis hebben zullen ze dit, zeker in de koudere winterperiode, niet laten. Zorg er dus voor dat je gaten en kieren goed afdicht zodat ze niet makkelijk naar binnen kunnen. Er bestaan speciale pasta’s waarmee je deze afdoende afsluit. Ventilatieopeningen kun je ontoegankelijk maken door er een heel fijn gaas voor te plaatsen. Houd hierbij rekening dat muizen zich door onmogelijk kleine gaatjes kunnen wurmen.

Geen voedselresten laten liggen
Zorg ervoor dat elke avond alle kruimels en eventuele etensresten weg zijn en stofzuig regelmatig, denk hierbij ook aan de bank, hier vallen vaak kruimels in en zijn een geliefde schuilplek voor muizen. Belangrijk is ook dat voorraadkasten en laatjes niet toegankelijk zijn voor muizen. Check altijd even of kasten en laatjes goed afsluiten en niet een kiertje open laten. Ook etensbakken voor huisdieren haal je het liefst ’s avonds even weg.

Munt en thee als afschrikmiddel
Muizen houden niet van de geur van thee en ook niet van het scherp ruikende munt. Zo kun je een muntplantje aanschaffen en dat op het aanrecht zetten. Hier kun je ook takjes van afknippen zodat je die op andere plekken kan neerleggen waar muizen graag komen. Gebruikte theezakjes van muntthee werken ook heel goed. Wist je trouwens dat je munt ook kunt gebruiken om spinnen mee af te schrikken? Ook zij houden niet van deze geur.

Gif en vallen niet gebruiken
Gebruik nooit lijmplankjes. Deze methode is niet alleen verboden maar is ook zeer dieronvriendelijk, de muis sterft een langzame hongerdood hierdoor. Ook gif wordt zeer ontraden. Gif buitenshuis gebruiken is zelfs verboden.
In extreme gevallen kan je altijd een expert raadplegen.

Bron: Margriet.nl | Beeld: Shutterstock