Mondkapjes; advies en tips om ze op de juiste manier te gebruikenCalendar

Momenteel geldt een dringend advies om ze te gebruiken en binnenkort zullen ze naar alle waarschijnlijkheid verplicht worden in publieke binnenruimtes. Hoog tijd voor wat informatie over mondkapjes dus. Welke soorten zijn er waar moet je op letten?

Papier of katoen?

Papieren mondkapjes gebruik je eenmalig en daarna gooi je ze weg. Was er een tijd dat ze nauwelijks te koop waren, dat is inmiddels wel anders. Ze zijn heel goed verkrijgbaar momenteel. Dit merk je ook in de prijs momenteel, was die nog heel hoog tijdens de schaarste kan je ze nu al kopen van 25 cent per stuk. Je koopt ze vaak in een verpakking met meerdere mondkapjes erin. Vaak hebben deze mondkapjes drie laagjes en sommige een klein klemmetje om deze goed op de neus te zetten. Katoenen mondkapjes zijn geschikt om vaker te gebruiken. Je kan deze ook wassen tot 60 graden en doe dit dan ook regelmatig. Sommige van deze kantoenen mondkapjes zijn voorzien van een gleufje waar je een filter in kan doen. Deze koop je vaak in een pakje met meerdere filters. Vervang deze zo vaak mogelijk, zo beschermt het mondkapje beter. Ook de pasvorm kan enorm variëren. Hierbij is het advies om deze zo aansluitend mogelijk te nemen.

Hoe ga je ermee om?

Met deze gebruikstips haal je het optimale uit het mondkapje; bij normaal gebruik gaat een mondkapje acht uur mee, praat je veel da halveert de gebruikerstijd. Als het mondkapje nat wordt, zoals bij regen, vervang deze dan meteen.
Op deze manier vervang je het mondkapje. Was altijd eerst goed je handen. Trek dan het kapje aan de touwtjes achter je oren vandaan. Probeer dat gedeelte dat voor je neus en mond zat niet aan te raken. Ook na afloop weer goed je handen wassen of desinfecteren. Wanneer je het weer opzet, raak ook dan de voorkant niet aan. Zo kan het gebeuren dat het virus door de aanraking met je handen op de stof komt.
Wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer zal je het mondkapje niet urenlang achter elkaar dragen. Je kan deze dan onder je kin laten hanger, maar beter is het om deze op een schone plek te leggen zoals bijvoorbeeld een schone plastic zak.

Het mag er ook leuk uit zien

Er zijn vele winkels en webshop die mondkapjes in leuke kleuren en printjes verkopen zodat je het eventueel kan matchen met je outfit. Je kan zelfs je eigen mondkapje ontwerpen met een zelf gekozen foto.

Zelf maken?
Als je handig met de naaimachine dan kan je het mondkapje ook zelf maken. Groot voordeel is dat je deze dan helemaal op maat kan maken.

Bron: Ed.nl