Moet je kip afspoelen met water voor het bakken?Moet je kip afspoelen met water voor het bakken?

Moet je kip afspoelen met water voor het bakken? Veel mensen spoelen kipfilet met water af voor ze de kip bereiden. Maar is dit wel nodig?

Campylobacter
Wat veel mensen niet beseffen is dat veel kippenvlees besmet is met Campylobacter. Dat is een bacterie die leeft in de darmen van dieren en via hun uitwerpselen het vlees van geslachte kippen kan besmetten. Deze bacterie kan een maag- darminfectie veroorzaken waar je onder andere diarree, buikrampen en koorts van kan krijgen.

Afspoelen of juist niet?
Het helpt niet om de kippenfilets af te spoelen. Daarmee kan je het zelfs verergeren. De enige manier om een besmetting met Campylobacter te voorkomen is het vlees voldoende te verhitten. Alleen als je het vlees door en door bakt, worden alle bacteriën gedood.

Pas op voor kruisbesmetting
Wanneer je de rauwe kipfilets onder de kraan afspoelt dan kan je er zonder er bewust van te zijn de bacteriën die op het vlees zitten via waterspatten verspreiden in de keuken, denk hierbij aan de groentes die al klaar liggen of op andere plekken op het aanrecht. Je kunt kruisbesmetting (waarbij bacteriën van de kip op andere voedingsproducten terechtkomen) vermijden door een aantal hygiënemaatregelen in acht te nemen;

 

 

Was je handen goed voor het koken en na het aanraken van rauw vlees. Problemen ontstaan vaak omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft aangeraakt, dan bakt en dan weer andere producten aanraakt.

Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw vlees, gebakken vlees en voor groente.

Was messen en snijplanken direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.

Leg ontdooiend vlees of kip altijd op een apart bord en zorg ervoor dat het druipvocht niet weg kan lopen.

Bewaar kip in de koelkast, bij een temperatuur van 4 °C. Invriezen kan ook. Dit vermindert het aantal Campylobacter-bacteriën, maar het doodt niet alles. Als je kip ontdooit in de magnetron moet je het vlees direct daarna bereiden.

Beeld: Shutterstock door: Bvlena | Powered by SendtGerelateerde berichten