Met deze handig tips kun je energie besparen in de zomerNiet alleen in de winter kun je energie besparen. Wist je dat je in de zomer ook prima energie kunt besparen? Deze tips helpen je.

Koel huis
Je kunt het beste de zon zoveel mogelijk uit je huis te houden. Sluit overdag de ramen en deuren, pas als het buiten koeler is dan binnen doe je de ramen open. Heb je zonwering? Gebruik deze om de warmte buiten te houden.

Geen airco
Een airco is een echte energievreter. Wil je toch extra verkoeling? Een ventilator is een beter alternatief en is zowel in aanschaf als gebruik veel voordeliger. In de avond kun je een aantal ramen deuren tegen elkaar opzetten. ’s Avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend is het vaak koeler, dus zet dan gerust een aantal ramen of deuren tegen elkaar open.

Was buiten drogen
Een wasdroger is heel handig, zeker in de winter. In de zomer kun je beter gratis gebruikmaken van de wind en de zon!

Besproei de tuin met regenwater
In de zomer heeft de tuin behoefte aan water. De meeste mensen besproeien hun tuin met drinkwater. Dat is zonde, want het jaarlijks watergebruik is honderden liters! Gebruik bijvoorbeeld een regenton om regenwater in op te vangen!
Een regenton bespaart je jaarlijks honderden liters drinkwater. In Nederland haalt 1 van de 6 tuinbezitters al tuinwater uit de regenton (bron: Milieu Centraal). Heb je een zwembadje gevuld met water voor de kinderen? Gebruik dan dat water ook voor de tuin.

Extra koelkast weg
Sommige gezinnen hebben in de schuur een oude koelkast voor extra voorraad staan. Het energieverbruik is vaak onnodig hoog. Zeker als de koelkast ouder en minder zuinig is, dan lopen de kosten aardig in de papieren.

Gebruik tuinverlichting op zonne-energie
Je wilt ’s avonds in de tuin niet in het donker zitten. Gebruik tuinverlichting op zonne-energie. De lampen kunnen de hele dag laden in de zon, zodat u ’s avonds in een verlichte tuin zit. Scheelt ook weer ellende met stroomkabels doortrekken naar de tuin.

Zet verwarming uit of op zomerstand
Met de thermostaat op zomerstand voorkom je dat de verwarming aanslaat op momenten dat het niet nodig is, bijvoorbeeld ’s nachts.

Zet zoveel mogelijk apparaten uit
Apparaten die continu aan staan, geven warmte af in huis en kosten stroom zoals laptops, lampen en (game)computers. Ook van koken wordt het warmer in huis. Kies dan voor een frisse salade.

Bron: Nibud | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt