Meldpunt: Groot datalek bij GGD. Waar op te letten?Meldpunt: Groot datalek bij GGD. Waar op te letten?

Meldpunt: Groot datalek bij GGD. Waar op te letten?

Onlangs is bekend geworden dat er een groot datalek is geweest bij de GGD en daarbij zijn veel persoonlijke gegevens buit gemaakt van mensen die in de database van de GGD stonden nadat ze zich op corona hebben laten testen. Het gaat hierbij om gegevens zoals, NAW-gegevens, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en zelfs Burgerservicenummers.

Deze gegevens zijn na diefstal te koop aangeboden via social media en speciale websites. Oplichters maken graag gebruik van deze gegevens om zich voor te doen als een vertrouwde instantie of een bekende. Doordat zij gebruik maken van de gestolen gegevens komen deze oplichters heel betrouwbaar over.

 

 

Je kunt worden benaderd via telefoon, whatsapp, sms of per e-mail met een verzoek om te betalen, in te loggen of om bankgegevens door te geven. Doordat de oplichters gebruik maken van je gegevens ben je sneller geneigd om dit dan ook te doen. Geef nooit zomaar gegevens af en log ook nooit zomaar ergens in via bijvoorbeeld een toegestuurde link. Betaal ook niet voordat je echt zeker weet dat dit afkomstig is van een officiële instantie.

Ook kunnen oplichters zich voordoen als jou doordat ze in het bezit zijn van jouw gegevens die bijvoorbeeld nodig zijn voor het afsluiten van een lening of een abonnement.

Kan je zelf stappen ondernemen?
Helaas kan je niet voorkomen dat he gegevens gebruikt worden door oplichters. Wees extra alert op alle telefoontjes, e-mail, sms-en en whatsapps die je binnen krijgt.

Kijk ook goed op je afschrijvingen van de bank en zorg voor goede wachtwoorden.

Beeld: Shutterstock door: hafakot  | Powered by Sendt