Mag je zomaar een container voor je deur plaatsen?Mag je zomaar een container voor je deur plaatsen?

Mag je zomaar een container voor je deur plaatsen? Heb je toestemming van de gemeente nodig om de afvalcontainer te plaatsen? In de meeste gevallen mag je zonder vergunning een container plaatsen als dit op eigen terrein is. Ga je gebruik maken van de openbare ruimte, vraag dan altijd om toestemming bij de gemeente.

Wanneer is een vergunning nodig?
In regel is dat wanneer je de afvalcontainer plaatst op de openbare weg. In de Algemene plaatselijke verordening(APV) staat namelijk dat het niet toegestaan is om een deel van de weg anders te gebruiken dan waar deze voor bedoeld is. Wanneer je dus een vergunning aan vraagt bij de gemeente vraagt je feitelijk toestemming om een container te plaatsen. Zorg dat je op tijd bent met het aanvragen van een vergunning want het kost gemiddeld twee weken voor het verkrijgen hiervan. Het snelst regel je dit online op de website van jouw gemeente.
Tip: Informeer altijd hoe lang je de container mag plaatsen van de gemeente.

Kan je een boete krijgen als je dit niet doet?
Het antwoord is ja, dit kan. Wanneer je een container laat plaatsen op de openbare weg zonder een vergunning daarvoor aan te vragen loop je het risico dat je een naheffing krijgt van de gemeente en soms zelfs een boete van de politie. Buren kunnen altijd gaan klagen, vraag dus een vergunning aan om extra kosten te voorkomen. Ook moet in geval van overtreding de container verplaatst worden en dat betekent extra kosten.

 

 

Ga je een container plaatsen op eigen terrein?
Dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Let wel op dat het formaat van de container niet te groot is en dat deze bijvoorbeeld door het hek past. Kan de wagen die de container komt afleveren goed bij de plek komen waar je de container wilt hebben? Een gevulde container is vaak erg zwaar, let daarom ook goed op dat de ondergrond dit gewicht wel aankan.

Container plaatsen op eigen terrein: oprit of tuin
Ga je thuis klussen, verbouwen of renoveren? Dan komt er waarschijnlijk een afvalcontainer bij je voor de deur te staan.

Heb je een oprit? Dan is dat een goede plek om de vuilcontainer te plaatsen. De oprit is eigen terrein dus hoef je hier geen vergunning of toestemming voor aan te vragen bij de gemeente. Let er wel op dat de afvalcontainer mogelijk schade kan aanbrengen aan de oprit, zoals aan de tegels of dat er verzakkingen ontstaan door de vrachtwagen.

Controleer ook goed het formaat van de container. Zo weet je of de afvalcontainer op de oprit past. Informeer ook altijd je buren dat er een container aan komt zodat zij daar rekening mee kunnen houden indien nodig.

Beeld: Shutterstock door: Charlie Goodall | Powered by SendtGerelateerde berichten