Let op! Vals geld in omloop. Hoe herken je dit zonder hulpmiddelen?Let op! Vals geld in omloop. Hoe herken je dit zonder hulpmiddelen?

Helaas is vals geld nog steeds een groot probleem. Er zijn gelukkig manieren om vals geld zonder hulpmiddelen zoals een speciale lamp of pen te herkennen. Hieronder een aantal zaken waar je op moet letten.

Kijken; doe dit door het biljet tegen het licht te houden
Check of het watermerk dat zichtbaar is echt is, dit betekent dat het watermerk in het papier verwerkt is en niet erop gedrukt. In het watermerk zelf zitten cijfers die meer oplichten dan de rest van het watermerk. Linksboven aan de voorzijde van het biljet zitten gekleurde vakjes, controleer of de de vlakjes aan de voorzijde gelijk samenvallen met de achterkant. Deze vakjes samen vormen de waarde van het biljet. Dit wordt het doorzichtregister genoemd. Bij vals geld zal dit er anders uit zien. In het papier moet een veiligheidsdraad zitten. Dit is zichtbaar, donker gekleurd en loopt door het midden van het biljet. Daarin is de waarde van het biljet afgedrukt met de letters ´euro´.

 

Kantel het biljet heen en weer
Wanneer je dit doet kan je het zilveren hologram controleren, daarbij moet afwisselend het euroteken en de waarde zichtbaar zijn. Dit geldt voor de biljetten van 5, 10 en 20 euro. Bij de biljetten met de waardes van 50, 100, 200 en 500 euro zie je de waarde en een bouwkundige afbeelding. Bij vals geld zal dit niet zichtbaar zijn.
Bij de biljetten van 5, 10 en 20 euro moet tijdens het kantelen van de biljetten een goudgeel glanzende band zichtbaar worden. In deze band zie je de waarde van het biljet. Bij vals geld zie je dit niet. Bij de biljetten met de hogere waardes zoals die van 50, 100, 200 en 500 euro verandert de kleur van paarsachtig naar groen/bruin. Bij vals geld verandert de kleur niet.

Voel hierbij met vinger of nagel op diverse plekken of het reliëf van de inkt te voelen is, zoals de opdruk van de letters EKT, EKP, BCE, ECB, en EZB, bovenaan de voorzijde van het biljet. Bij vals geld voel je dit niet.

Detectieapparatuur
Wanneer je vaker met contant geld te maken hebt zijn er ook verschillende soorten detectieapparatuur. Op de website van De Nederlandsche Bank (DNB) zie je de verschillende soorten.

Denk je een vals biljet te hebben ga dan ook naar de website van de Nederlandsche Bank wat je dan het beste kan doen.

Bron: Inretail.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by SendtGerelateerde berichten