Lees deze tips om veilig te internetten. Zo houd je het veilig en leuk!Veilig internetten, lees hier hoe

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is makkelijk, snel en meestal veilig. Er zijn helaas ook kwaadwillende die via het internet op allerlei manieren toegang proberen te krijgen tot jouw computer of mobiele telefoon om zo privé gegevens te verkrijgen. Maar hoe bescherm je jezelf hier tegen? Hieronder geven wij een aantal tips waardoor je veiliger kan internetten.

Open nooit bestanden en berichten van mensen die je niet kent of berichten die je niet vertrouwt.

Krijg je een bericht binnen dat je niet verwacht met daarin een bijlage, hyperlink of een verzoek om in te loggen? Ga hier dan niet op in, dit is vaak een manier om je gegevens te onderscheppen en zelfs je pc of een account over te nemen. Dit kan ook van een vertrouwde afzender komen als dat account bijvoorbeeld gehackt is.

Gebruik sterke en wisselende wachtwoorden

Gebruik altijd een wachtwoord dat moeilijk te raden is, gebruik leestekens, grote en kleine letters en cijfers. Vind je dit lastig te onthouden kun je ook een hele zin maken.

Installeer nieuwe software-updates

De producenten van veelgebruikte besturingssystemen brengen op regelmatige basis updates uit om eventuele risico's in de beveiliging op te lossen. Als deze programma's erom vragen voer de update dan altijd uit. Denk hierbij aan Apple, Microsoft en Adobe.

Check het adres van websites

Check altijd het webadres (de URL) en het certificaat (hangslotje i de browserbalk) of het hier om een echte website gaat en niet een nagemaakte omgeving waarin je gegevens buit gemaakt worden.

Maak nooit verbinding met onbekende netwerken

Wanner je inlogt op een onbekend of openbaar netwerk kan het zijn dat anderen zien wat jij doet op internet en welke gegevens je verstuurd daarop.

Gebruik een antivirusprogramma

Installeer altijd een antivirusprogramma op je apparaten waarmee je internet. Dit programma beschermt je apparaat tegen infecties en malware. Update dit programma regelmatig en zet bij voorkeur 'automatische updates' aan.

Pop-ups altijd afsluiten met Alt+F4

Wanneer er een pop-up in je scherm verschijnt, klik deze dan nooit weg met de X of ok, zo kun je ongewild mal- of spyware installeren. Gebruik daarom altijd de combinatie Alt+F4 op je toetsenbord.

Apps altijd via de officiële appstores

Het is ook mogelijk dat apps die niet via de officiële appstores worden gedownload ongewilde gevaarlijke malware bevatten. De officiële appstores zijn Google playstore voor Android en iTunes voor Apple.

Zorg ervoor dat je apparaten goed beschermt zijn zodat je veilig kan internetten. Dit zorgt ervoor dat je onbezorgd kan internetten.

Bron: Bovemij.nl  | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt