Kunnen bepaalde producten ons immuunsysteem versterken?Nina Van Den Broecke, lector voedings- en dieetkunde aan Hogeschool van Brussel vertelt hoe het echt zit.

Je immuunsysteem is een complex en ingenieus netwerk van cellen, organen, eiwitten en antilichamen die allemaal samenwerken om jou te beschermen tegen bacteriën, virussen, parasieten, infecties en andere ongewenste invloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat je niet ziek wordt.

We hebben eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen nodig om gezond te functioneren. Op internet gaan allerlei verhalen rond hoe bepaalde producten het immuunsysteem kunnen verbeteren. Je weerstand boosten door meer sinaasappels of knoflook te eten is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Op het internet circuleren lijstjes met voedingsmiddelen die een directe positieve invloed zouden hebben op je immuunsysteem. ,,Maar zo werkt het jammer genoeg niet”, zegt Van Den Broecke. ,,Het is niet mogelijk om je weerstand een boost te geven door meer sinaasappelen of knoflook te gaan eten. Geen van die claims is wetenschappelijk aangetoond.

Een tekort aan vitamine C kan er voor zorgen dat je weerstand minder goed werkt. Maar als je gezond eet, krijg je sowieso voldoende van de vitamine binnen via groenten en fruit. Extra veel sinaasappelen eten is dan nutteloos. Méér vitamine C maakt je weerstand niet extra sterk.‘’

 

 

Wat kun je doen om je immuunsysteem te versterken?
· Eet gezond en gevarieerd
· Slaap voldoende
· Regelmatig bewegen en sporten
· Let op je gewicht
· Probeer stress te voorkomen
· Let goed op je hygiëne, zeker in deze tijd
· Stop met roken
· Drink voldoende, 1,5 tot 2 liter vocht per dag

Bron:24kitchen, HollandandBarrett | Powered by: Sendt