Kan je een kater door alcohol voorkomen?Kan je een kater door alcohol voorkomen?

Kan je een kater door alcohol voorkomen? Het klinkt waarschijnlijk meer dan logisch maar de enige manier om nooit een kater te hebben, is matig of helemaal niet te drinken. Als je toch wat meer drinkt kunnen de volgende tips de kans op een kater verminderen:

Tips om een kater te voorkomen:

Zorg dat je voldoende hebt gegeten voordat je alcohol drinkt. Drinken op een nuchtere maag verhoogt de kans op een kater.
Drink alleen als je je goed voelt en uitgerust bent.
Wissel alcohol af met niet-alcoholische drankjes.
Drink alleen alcohol als je daar zin in hebt. Als je gewoon dorst hebt, drink dan water of een glaasje sap of frisdrank.
De kater is in sterke mate het gevolg van uitdroging, omdat alcohol de vochtafscheiding stimuleert. Dus drink water voordat je gaat slapen.
Drink niet te veel, maar ook niet te snel.
Drink niet allerlei alcoholsoorten door elkaar.

Wat is een kater precies?
Alcohol stimuleert vochtafscheiding. Dus hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer je uitdroogt! Met als gevolg: een droge mond, een futloos gevoel en hoofdpijn (door verlaagde vloeistofdruk in de hersenen). Je maag wordt overprikkeld door de alcohol, waardoor je misselijk wordt en braakneigingen krijgt. Bepaalde afbraakstoffen van alcohol zijn giftig en maken de hoofdpijn en misselijkheid nog erger.

 

 

Hoe ga je een kater te lijf?
Je kan een kater niet echt verhelpen, je zal simpelweg moeten wachten tot het overgaat.
Wat kan je doen om het wat draaglijker te maken:
Blijf zolang mogelijk in bed, als dat kan.
Neem een goed ontbijt en drink veel water.
Vermijd zware inspanningen en ga niet in de felle zon zitten.
Tegen de hoofdpijn kan je een pijnstiller nemen. Liefst paracetamol en geen acetylsalicylzuur (zoals bijvoorbeeld Aspirine®). Paracetamol is minder belastend voor de maag. Het beste is echter geen pijnstiller te nemen want je lever heeft het al druk genoeg. Koffie zou ook helpen, vooral om de hoofdpijn tegen te gaan die het gevolg is van de afbraakstoffen.
Als een kater voorbij is, drink dan minstens 2 dagen geen alcohol om lichamelijk te herstellen.

Bestaan er anti-kater middelen?
Er zijn verschillende methodes zoals bijvoorbeeld een speciaal infuus met bepaalde vitamines of tablettjes die je kan slikken maar het zal per persoon verschillen of dat nou echt werkt.

Beeld: Shutterstock door: liveostockimages | Powered by SendtGerelateerde berichten