Je bent het niet eens met een factuur. Wat te doen?Je bent het niet eens met een factuur. Wat te doen?

Je bent het niet eens met een factuur. Wat te doen? Heb je een factuur gekregen voor een dienst die geleverd is? En klopt die volgens jou niet? Dan is er de mogelijkheid dat je onder protest betaald. Je kan ook een deel van de rekening niet betalen. Wanneer een rekening verjaard is hoef je zelfs helemaal niet te betalen. We leggen in stappen uit hoe dit precies zit. 

Wanneer betaal je onder protest?
Onder protest betalen betekent dat je de factuur wel betaalt, maar dat je het niet eens bent met de geleverde dienst. Er is dan de mogelijkheid om er in een later stadium op terug te komen. Wanneer je de rekening gewoon betaalt, is meestal niet meer mogelijk om terug te komen op de klacht. Betalen onder protest is alleen handig als je in de problemen komt wanneer je niet betaalt. Bijvoorbeeld als dit betekent dat je zonder, stroom, internet of telefoon komt te zitten. Of wanneer er een verbouwing gaande is. Is het zo dat je niet in de problemen komt, kan je er beter voor kiezen om een deel van de rekening niet betalen. De gene die re factuur gestuurd heeft zal dan eerder het probleem goed willen oplossen.

Hoe betaal je onder protest?
Schrijf op de factuur of rekening: “Betaling onder protest en onder voorbehoud van rechten”. Zet daaronder je handtekening. Betaal de rekening. Wanneer je het bedrag overmaakt vermeld dan bij de omschrijving ook weer de zin “Betaling onder protest en onder voorbehoud van rechten”. Leg de ondernemer uit wat de reden is dat je onder protest betaalt.

 

 

Wanneer betaal ik een deel van de rekening niet?
Wanneer je niet tevreden bent over het geleverde werk of dienst en als je niet in de problemen komt wanneer je niet het volledige bedrag betaald dan kan je een deel van de rekening niet betalen, totdat de klacht tot tevredenheid is opgelost. Het bedrag dat je niet betaalt, moet wel redelijk zijn en in verhouding zijn.

Wanneer is een rekening verjaard?
Het komt wel eens voor dat een ondernemer vergeet om een rekening te sturen voor een product of dienst. De rekening wordt dan in een veel later stadium aan je gestuurd. Een ondernemer kan dit doen tot een bepaalde tijd: de verjaringstermijn: Bij diensten en reizen is de verjaringstermijn 5 jaar. Bij producten is de verjaringstermijn 2 jaar. Is de verjaringstermijn voorbij? Dan ben je niet meer verplicht deze factuur te betalen.

Extra tip
Ben je inmiddels verhuisd en stuurt de ondernemer zijn rekening of herinnering naar je oude adres? En heb je geen adreswijziging gestuurd? Dan heb je nog steeds de verplichting om te betalen. De ondernemer kan er niets aan doen dat hij je nieuwe adres niet kent. Geef een adreswijziging dus altijd op tijd door.

Bron: Consuwijzer.nl | Beeld: shutterstock door: KucherAV | Powered by SendtGerelateerde berichten