Is het ongezond om voor de tv te eten?Veertig procent van de Nederlanders eet regelmatig voor de televisie. Met name in de leeftijdscategorie tussen veertig en zestig jaar. Naarmate de kinderen ouder worden, wordt het avondeten vaker op de bank voor de tv gegeten. En dat terwijl veel mensen aangeven, dat ze liever met de rest van het gezin aan tafel zitten.

Volgens Marianne Rook van de Maag Lever Darm Stichting is de plek waar je eet belangrijk. Het liefst een plek waar je rustig kunt zitten zonder afleiding, zoals aan tafel. Als je constant afgeleid wordt, dringt het minder tot je door dat je al verzadigd bent.

De plek waar je zit maakt eigenlijk niet uit, het gaat met name om de bron van afleiding, bijvoorbeeld je televisie, laptop of telefoon.
Door met aandacht te eten kauw je meestal ook beter, waardoor je spijsvertering het eten goed kan verwerken, zegt Rook. Het is beter kleinere stukjes te eten dan grote brokken.

Het gaat dus om aandachtig en bewust eten.
Rechtop eten is het beste voor je spijsvertering, maar een beetje onderuitgezakt maakt in principe niet zo veel uit”, aldus diëtist Rook.

Uit Amerikaans onderzoek bleek dat kinderen die regelmatig voor de televisie eten, een veel grotere kans hadden op obesitas. Dat komt omdat je tijdens het tv-kijken niet door hebt hoeveel suiker, vet en calorieën je binnenkrijgt, maar ook omdat tv-kijken ervoor zorgt dat je verzadigingsgevoel wordt geblokkeerd. Je eet dus al snel te veel.

 

 

Waarom eten we zo graag met ons bord op schoot?
Volgens klinisch psychologe Sophie Mort komt dat doordat onze hersenen zo echt kunnen ontspannen. “Zowel het eten van bepaalde voedingsmiddelen als het televisiekijken zorgen ervoor dat er dopamine, een plezierstofje, vrijkomt.
Voor de televisie eten is dus een goede manier is om te ontspannen.

Als je af en toe eens voor de televisie eet om je te ontspannen, is er geen probleem. Probeer er geen gewoonte van te maken. Vraag je af waarom je het doet. Misschien ligt de oplossing wel ergens anders. Wanneer je eetgedrag voortkomt uit eenzaamheid, kun je bijvoorbeeld wat vaker een vriend bellen of uitnodigen.

Bron: NU.nl, Margriet.nl  | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt