Is detoxen echt zo goed voor je?Is detoxen echt zo goed voor je?

Is detoxen echt zo goed voor je? Je ziet het steeds vaker voorbijkomen, detoxen. Maar wat is dat nu eigenlijk en is het goed voor je?

Wat doet een detox?
Bij een detox drink je een bepaalde tijd alleen speciale sappen, groene thee, kruidenthee of water. Doordat je zo je lichaam ontgift heeft dit een positief effect op je algemene welzijn. Bij een detoxkuur ontdoe je je lichaam van zoveel mogelijk afvalstoffen. Die worden dan via de bloedsomloop snel en efficiënt afgevoerd. Je lichaam gebruikt hiervoor vooral het lymfevaatstelsel, de lever en de nieren.

Wanneer doe je een detox?
Signalen die aangeven dat detox nodig zijn: het lichaam probeert zichzelf constant te ontgiften. Dit lukt niet altijd goed genoeg en daardoor kunnen de afvalstoffen zich ophopen en kun je last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en allerlei andere kwaaltjes. Zeker na een periode waarin je veel suikers en vetten hebt gegeten kan een detox goed zijn.

Is een detox voor iedereen geschikt?
Het antwoord is nee, niet iedereen heeft baat bij een detox; mensen die last hebben van een leverkwaal of andere ziektes kunnen beter geen detox doen. Raadpleeg altijd een deskundige voordat je het gaat doen.

 

 

Kan je ophopen van afvalstoffen voorkomen?
Dit is mogelijk als je let op de volgende punten:
Vermijd stress: Hormonen die vrijkomen bij stressvolle situaties (bv. adrenaline) creëren ook toxines die ervoor zorgen dat de ontgifting minder efficiënt en trager verloopt.
Eet gezonder: Hoe minder toxische stoffen je consumeert, hoe minder afvalstoffen uit je lichaam gefilterd moeten worden. Probeer daarom koffie, alcohol, tabak, geraffineerde suiker en verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden. Drink ook voldoende water.
Leef regelmatig en slaap voldoende: Een regelmatig dagschema en voldoende slaap bevorderen het innerlijke evenwicht en zorgen voor minder stress.
Beweeg voldoende: Bouw dagelijks voldoende beweging in. Het stimuleert de doorbloeding en bevordert talrijke processen in het lichaam.

Extra tip
Fruit en groenten zoals broccoli en paprika’s zijn rijk aan vitamine C. Die vitamine werkt als een antioxidant dat de vrije radicalen bindt die vrijkomen bij het verwerken van afvalstoffen. Elke ochtend het sap van een halve citroen in een glas lauw water ondersteunt de ongifting van je lever.

Beeld Shutterstock door:Pixelbliss | Powered by: Sendt Gerelateerde berichten