Internetoplichting groeit door Corona. Tips om u hier tegen te beschermenPolitiecijfers laten stijging zien sinds Corona

Tijdens de coronacrisis is het aantal gevallen van cybercrime gigantisch toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. Het aantal meldingen van digitale misdaad is bijna zeven keer zo hoog als in voorgaande jaren.

Vorige maand werden 1869 meldingen van cybercrime gedaan bij de politie. In vergelijking met dezelfde maand in de afgelopen drie jaar is dat 6,8 keer meer. Het gaat dan bijvoorbeeld om oplichting via Marktplaats of WhatsApp, of om het stelen van inlog- en betaalgegevens (phishing).

De afgelopen jaren neemt het aantal cybercrime-meldingen al gestaag toe, maar sinds de coronacrisis is uitgebroken, gaat het pas echt door het dak. De stijging is ook terug te zien bij het aantal meldingen van fraude, maar hier zit een overlap in. Fraude via internet wordt zowel bij fraude als bij cybercrime meegeteld.

Belastingdienst of familielid

Controleer altijd de identiteit van de persoon die jou een bericht stuurt, bijvoorbeeld door te bellen. Ook het oude, bekende nummer moet worden gebeld. Maak geen geld over voordat je echt met de bekende hebt gesproken.

Voorkom fraude via WhatsApp

Klik nooit op betaallinkjes in berichten. En deel nooit je login-codes of WhatsApp-codes. Stel op WhatsApp de tweestapsverificatie in, zodat je moet inloggen met een extra code. Dat kan via Instellingen > Account > 'Verificatie in twee stappen'.

Bron:  RTL Nieuws  Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt