Inbrekers bedenken steeds slimmere trucs om bij je in te brekenWoninginbraak kan een grote impact hebben op het gevoel van veiligheid. 90% van de inbraken vinden plaats in huizen die geen alarmsysteem hebben. Daarbij gebruiken inbrekers slimme trucs om je woning binnen te dringen.

En misschien denk je; Er wordt alleen ingebroken in dure huizen. Maar dat is allang niet meer zo. Rijtjeshuizen, twee- onder 1 kap en zelfs appartementen zijn bij inbrekers populair, omdat deze meestal geen alarmsystemen. Ze kunnen in dit soort woningen vaak kinderlijk eenvoudig inbreken.

Inbrekers steeds slimmer
Inbrekers hebben daarbij allerlei slimme trucs om te herkennen of je wel of niet thuis bent, of dat je al ligt te slapen. Vooraf kijken ze eerst of je waardevolle spullen in huis hebt. Dat doen ze vaak als het donker is. Ze gluren dan via de achtertuin of aan de voorkant van het huis naar binnen zonder dat je daar erg in hebt.

De woning laten beveiligen vinden steeds meer Nederlanders daarom belangrijk. Inbrekers herkennen namelijk direct wanneer een woning wel of geen alarmsysteem heeft. Vorig jaar zijn er een recordaantal alarmsystemen in huizen geplaatst. De goedkopere prijs speelt hier een grote rol. Tegenwoordig kun je alarmsystemen laten installeren in een abonnementsvorm. Je hoeft dan niet vooraf een grote investering doen. Je krijgt een compleet alarmsysteem voor een vast laag bedrag per maand. Je kan hier een gratis aanvraag starten.

Waar veel mensen trouwens niet direct bij stil staan is dat de meeste alarmsystemen niet alleen beveiligen voor dreiging van buitenaf, maar ook tegen de grootste bedreigingen van binnenuit. Namelijk gasexplosies, brand en koolstofmonoxidevergiftiging.

Feiten & Cijfers

Inbraak
Iedere tien minuten wordt er in een woning ingebroken. In een kwart van de gevallen heeft een inbreker maar een minuutje nodig om via deze opening binnen te komen. In totaal werd, zo bericht De Telegraaf, het afgelopen jaar 55.530 keer ingebroken.

Brand
Met de vele opladers in huis voor smartphones, laptops en tablets zijn de risico’s op een woningbrand flink toegenomen. 1 op de 67 woningen worden jaarlijks door brand getroffen. 47 woningbranden waren afgelopen jaar met dodelijke afloop.

Koolstofmonoxidevergiftiging
Elk jaar vallen vijf tot tien doden en honderden gewonden door koolmonoxidevergiftiging. De onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) schat dat de omvang van het probleem in werkelijkheid drie tot vijf keer zo groot is en er dus veel meer slachtoffers vallen.

Gasexplosies
Niet alleen neemt het aantal incidenten met gas toe, er gebeuren ook steeds ernstiger ongelukken. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. Volgens de laatste cijfers zijn er gemiddeld twee gas-incidenten per dag.

 Gerelateerde berichten