Hoe zorg je voor een gezonde lucht in huis?Hoe zorg je voor een gezonde lucht in huis?

Hoe zorg je voor een gezonde lucht in huis? Het is belangrijk om de lucht in huis gezond te houden. Hoe kan je dat het beste doen? We leggen het uit in vier belangrijke stappen.

Ventileren
Zorg voor een constante luchtdoorstroming door je huis. Ventileren = voortdurend de lucht verversen. Een uniforme regel om te ventileren bestaat niet. Zorgen voor een constante luchtdoorstroming, en dus verversing van de binnen lucht, gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van de toestand van de woning waar men wil ventileren.

De meeste nieuwe ramen hebben ventilatieroosters. Zorg dat deze effectief open staan en reinig de roosters regelmatig met een stofzuiger. Nieuwbouwwoningen kunnen vaak rekenen op een ventilatiesysteem. Zorg dat dit aan staat en laat het tijdig onderhouden door een monteur.

Let op deze punten:
Varieer de opening. Maak ze minder groot als het koud of winderig is.

Gebruik een raamstopper. Die voorkomt dat je raam open- en dichtwaait.

Zorg voor inbraakbeveiliging.

Stop kieren en spleten niet dicht, of ventileer op een andere manier.

Lucht(door)stroming is belangrijk.

Ventileer ook in de winter!

 

 

Raam open
Zet het raam of de buitendeur wijd open zetten gedurende een korte tijd. Het is noodzakelijk om te luchten bij de volgende punten; bij het drogen van de was in huis, na het baden of douchen, tijdens en na het schoonmaken, tijdens en na het koken zonder goede afzuigkap.
Ademen is een vorm van vocht produceren. Let er daarom op dat je ook ’s nachts, tijdens het slapen, veel vocht produceert. Ventileer ’s nachts goed en lucht ’s morgens je slaapkamer. Ook wanneer veel mensen aanwezig zijn in de woning is het nodig om te luchten.

Beperk vervuilende stoffen in huis
Het is ook noodzakelijk om te luchten bij activiteiten waarbij schadelijke stoffen vrijkomen, zoals bij klussen en hobby-knutselen (lijmen, producten) en na de aankoop van nieuwe meubelen en gordijnen. Vervuilende stoffen beperk je liefst zoveel als mogelijk. Luchtverfrissers, geurkaarsen en wierrookstokjes alleen branden als er ergens een raampje op een kiertje of open staat. Rook niet binnen. Roken vervuilt de binnen lucht dramatisch. Bij binnen roken zal even luchten nooit helpen om de schadelijke stoffen volledig te doen verdwijnen.

Voorkom een te hoog CO2 gehalte
Nog steeds zijn er slachtoffers door koolstofmonoxide- of CO2-vergiftiging. Vooral bij gebruik van verwarmingstoestellen in huis bestaat er een potentieel CO2-gevaar. CO2 is een geurloos, reukloos en dodelijk gas. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Inademen van CO2 kan leiden tot gezondheidseffecten zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken, flauwvallen en zelfs tot de dood. Vraag altijd een erkend installateur om regelmatig de ketel, boiler of verwarmingsunit na te kijken.

Beeld: Shutterstock door: fizkes | Powered by SendtGerelateerde berichten