Bespaar met deze truc eenvoudig op je zorgpremie.hoogte eigenrisico zorgverzekering?

Door een slimmigheid kun je aankomend jaar mogelijk tussen de € 200,- tot € 300,- besparen op de premie van je zorgverzekering? Dit is waar je op moet letten.

Voor de basisverzekering geldt dat elke persoon boven de 18 jaar een eigen risico heeft. Het eigen risico is een verplicht bedrag wat je moet betalen als je kosten maakt voor zorg uit je basisverzekering. De kosten die je daarna maakt worden wel door de zorgverzekeraar vergoed, mits je daarvoor verzekerd bent. Het eigen risico is persoonsgebonden en is dus niet uitwisselbaar. Elk jaar wordt het bedrag van verplichte eigen risico vastgesteld. In 2021 is dit € 385,-

Vrijwillig eigen risico
Er bestaat ook nog het zogenaamde ‘vrijwillig eigen risico’. Veel mensen kiezen zonder daar echt over na te denken voor het laagste eigen risico. Maar niet voor iedereen is dit zo handig. Je kan er ook voor kiezen om een hoger eigen risico te nemen, zodat je korting ontvangt op de premie. De jaarlijkse korting ligt tussen de €200,- a € 300,- per jaar.

Maak je weinig gebruik van de zorg, dan kan het dus voordeliger zijn om voor een hoger of zelfs het maximale eigen risico te kiezen. Zeker voor jonge mensen en mensen die gezond zijn en nauwelijks bij de dokter of in een ziekenhuis komen is het een serieuze afweging. Je bespaart zo eenvoudig een paar honderd euro op je premie.

Mocht je binnen een jaar onverwacht toch een beroep moeten doen op je eigen risico, dan kan dit je maximaal ca. € 300,- extra kosten. Dat bedrag is namelijk het verschil tussen het maximale eigen risico €885,- minus het minimale risico € 385,-= € 500,-. Haal daar vanaf de besparing op je jaarpremie ca. € 200,- = € 300,-. Kies je al jaren voor het maximale eigen risico en heb je al die jaren bespaard op je premie, dan is een keertje dat je niet voordeliger uitkomt natuurlijk ook geen ramp. Onder aan de streep heb je dan toch nog bespaart.

Spaarpotje
Je kan er zelfs voor kiezen om de premie die je jaarlijks bespaart opzij te leggen totdat je het risico hebt afgedekt als je toch een jaar hebt dat je gebruik moet maken van de zorg. De rest van het geld wat je overhoudt ga je gebruiken voor leukere dingen. Kiezen voor een vrijwillige eigen risico kan dus lonend zijn als je nauwelijks gebruik maakt van zorg. Het is uiteraard een eigen keuze. Er zit wel een maximumbedrag aan het vrijwillige eigen risico. In 2021 is dit vastgesteld op € 885,-.

 

 

Wat valt onder het eigen risico bij de zorgverzekering;
Het grootste gedeelte uit de basisverzekering zoals ziekenhuisopname, medicijnen, bloedprikken, ambulancevervoer, -behandelingen en operaties vallen onder het eigen risico. Als je zorgkosten hebt gemaakt die onder het verplicht eigen risico vallen, dan krijg je hiervan bericht van je zorgverzekeraar. Sommige zorg zoals bijvoorbeeld huisartsbezoek, hulpmiddelen in bruikleen voor thuiszorg, tandartskosten voor onder de 18 jaar vallen buiten het eigen risico.

Wat gebeurt er als je eigen risico op is?
Wanneer je eigen risico op is en je maakt gebruik van zorg die normaal gesproken uit het eigen risico betaald moet worden, dan betaalt de zorgverzekeraar deze gemaakte kosten volledig. Dit is niet van toepassing bij kosten die je maakt vanuit de aanvullende verzekering.

Tip: Vergelijk elk jaar voor 31 december je huidige zorgverzekeraars met andere aanbieders. Er zijn er voldoende. Ook dit kan je een verrassende  besparing opleveren.

 

Beeld: Shutterstock door Andy Dean Photography  | Powered by Sendt

 Gerelateerde berichten