Hoe weet je of een collectant betrouwbaar is? Lees hier waar je op moet letten
inbrekers thuis bent
Calendar

Om geld in te zamelen voor goede doelen zijn er regelmatig collectanten actief. Maar ook criminelen maken gebruik van deze methode om je op te lichten. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.

In het najaar begint meestal het collecteseizoen. Goede doelen komen dan langs de deuren om geld op te halen. Door Corona zien veel goede doelen af van het gebruik maken van collectanten. Criminelen zien dit als een goed moment om op deze manier je op te lichten of zelfs bij je binnen te komen. Er bestaat een landelijk collecterooster dat wordt uitgegeven door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Op hun website is dit in te zien zodat je altijd kunt checken welke collectes er momenteel zijn. Bij een aantal gemeentes is ook te zien of er plaatselijke organisaties zijn die op dat moment collecteren.

Hoe weet je of een collectant betrouwbaar is
Vraag altijd om een legitimatie of een pas van het goede doel waarvoor gecollecteerd wordt. Criminelen vervalsen deze passen soms. Geef bij twijfel nooit een donatie en vul niks in. Laat deze mensen ook niet binnen. Er is altijd de mogelijkheid om even te bellen met het goede doel of de gemeente om te checken of de collecte legitiem is.

 

 

Geef nooit zomaar een machtiging
Vul nooit zomaar iets en en zet ook nooit zomaar je handtekening ergens onder. Je kunt altijd zeggen dat je meer informatie wil en er even over na wil denken. Criminelen zetten je als strategie vaak onder druk om snel iets te ondertekenen, trap hier niet in.

Pinnen aan de deur
Omdat we steeds minder contant geld in huis hebben, bieden goede doelen en andere organisaties de mogelijkheid om aan de deur te pinnen. Let daar goed mee op, criminelen maken daar misbruik van. Pin nooit als je twijfelt. Geef ook nooit een pincode aan de collectant en als je pint zorg dan dat niemand mee kijkt. Vraag desnoods of er een mogelijkheid is om zelf geld over te maken als je niet zomaar wilt pinnen.

‘Geen collectes aan de deur’ sticker
Wanneer je geen collectanten en fondsenwervers aan je deur wil hebben kan je een sticker op de deur plakken waarin je dit kenbaar maakt. Deze stickers zijn niet wettelijk erkend maar het zal zeker helpen tegen veel ongewenste collectes. De sticker is verkrijgbaar op de website van ‘niet aan de deur’. Ook in sommige kantoorboekhandels is deze sticker te verkrijgen.

Bron: Ikwoonleefzorg.nl | beeld Shutterstock


Gerelateerde berichten