Hoe vaak moet je nu eigenlijk je bed verschonen?Hoe vaak moet je nu eigenlijk je bed verschonen?

Hoe vaak moet je nu eigenlijk je bed verschonen? Wanneer heb jij voor het laatst je bed verschoond? En hoe vaak doe je dat?

Bacteriën
Meer dan één derde van ons leven brengen we door in ons bed om te slapen. We verliezen ’s nachts tot 1,5 liter zweet . En dan hebben we het nog niet over die dode huidcellen en daardoor groeit deze plek al snel uit tot een broeihaard van bacteriën en andere viezigheid.

Huisstofmijt
Met die viezigheid bedoelen we in de eerste plaats huisstofmijt. Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes met acht poten. Je kan ze niet waarnemen met het blote oog, maar onder een microscoop zien ze er best griezelig uit. Ze nestelen zich in tapijten, bankstellen, hoofdkussens, gordijnen maar het liefst in je beddengoed. Wees gerust, ze bijten niet. Maar ze voeden zich wel met menselijke en dierlijke huidschilfers, pollen, bacteriën, schimmels en dierenharen. Wist je trouwens dat we dagelijks zo’n 1,5 gram huidschilfers verliezen?

Allergie
Per jaar produceert de gemiddelde mens zo’n 80 liter zweet in bed. Wanneer het warm en vochtig is, komen er door dat zweet schimmels voort. Die schimmels en bacteriën zijn niet alleen afkomstig van je zweet, maar ook van huidcellen, make-upresten en andere cosmetische restjes zoals bodylotion. Die kunnen zelfs allergische huidreacties uitlokken.

 

 

Wekelijks bed verschonen
Redenen genoeg dus om je dekbed regelmatig te voorzien van een vers dekbedovertrek. De meeste mensen wassen hun lakens in de zomer vaker dan in de winter. Logisch, omdat je dan doorgaans meer zweet door de hogere temperaturen ’s nachts. In de winter verschonen mensen vaak maar één keer in twee weken hun beddengoed. Niet goed voor de hygiëne, laat staan voor je gezondheid. Zeker voor mensen die aan astma of aan een allergie lijden. Maar zelfs als je geen allergie hebt, kunnen vuile lakens ertoe leiden dat je vaker niest of een loopneus hebt. Wil je een gezond slaapklimaat creëren, dan verschoon je je bed bij voorkeur één keer per week.

Je beddengoed wassen. Hoe doe je dat?
Je beddengoed verschonen is natuurlijk wel een vermoeiende klus. Het begint al bij de wasmachine. Probeer niet alles in één keer in je wasmachine te proppen. Je beddengoed heeft ruimte nodig. Dus, als je een kleine trommel hebt, was je ze liever apart. Voor wat betreft de temperatuur was je beddengoed op minstens 60°C. Tenminste, als de wasvoorschriften dat toelaten. Kijk altijd goed op het etiket binnenin, want niet elk materiaal mag je zo heet wassen. In elk geval geldt: hoe heter je je beddengoed wast, hoe beter je de bacteriën en beestjes doodt die allergische reacties uitlokken.

Gebruik een molton of matrasbeschermer
Denk er eens aan om bijvoorbeeld een matrasbeschermer over je matras te doen. Die voorkomt dat er zich zweetvlekken en –schimmels vormen op je matras. Was je beschermer ook regelmatig volgens de wasinstructies.

Beeld: Sutterstock door Elizaveta Galitckaia | Powered by SendtGerelateerde berichten