Hoe onderhoud je het beste je zonnepanelen? Tips om deze veilig schoon te makenZonnewarmte is populair

We zien ze steeds meer op de daken liggen, zonnepanelen. En dat is niet voor niks zo, ze zijn duurzaam en het kan je tot enkele honderden euro's per jaar schelen. Afhankelijk van de kwaliteit van je zonnepanelen geniet je 10 tot 25 jaar van je eigen duurzame elektriciteit. Nieuwere modellen kunnen tot wel 40 jaar meegaan. Op voorwaarde tenminste dat je zonnepanelen goed werken. En daar hoort ook een correct onderhoud bij. Hier leggen wij uit hoe je dat doet en wat je zeker wel en zeer ook niet mag doen.

Hoe vaak schoonmaken?

Het goede nieuws is dat zonnepanelen voor een groot gedeelte zelfreinigend zijn en wel tegen een stootje kunnen. Echt veel werk heb je er dus niet aan. Wil je het maximale uit je zonnepanelen halen? Dan is een jaarlijkse poetsbeurt aan te bevelen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een regelmatiger onderhoud nuttig zijn, maar overdrijf zeker niet: hoe vaker je je panelen schoonmaakt, hoe meer kans je hebt op kleine krasjes en beschadigingen. Beperk het onderhoud daarom tot maximaal vier keer per jaar.

Check regelmatig

Om precies te weten hoe vaak en wanneer je je zonnepanelen moet onderhouden ,is het aan te raden om altijd een oogje in het zeil te houden. Kijk vooral na of er geen bladeren of stuifmeel op je panelen liggen en dat de vogels geen cadeautjes hebben achtergelaten. Ook al zijn je panelen maar een klein stukje bedekt, dan kan toch de energieopbrengst al met een paar procent verminderen. Pas als je zonnepanelen echt vuil zijn, daalt het rendement opvallend, met in extreme gevallen tot 20% verlies. Daarom is een jaarlijkse of zelfs tweejaarlijkse poetsbeurt meestal voldoende.

Gebruik geen hogedrukreiniger

Steek je zelf de handen uit de mouwen? Doe dat dan wanneer de zon niet te fel schijnt: ’s morgens, ’s avonds of bij bewolkt weer dus. Zo droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter. Hou je je voeten liever veilig op de grond? Dan kan je de panelen afspuiten met de tuinslang en ze schoonvegen met een telescopische ruitenwisser. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, want zo kan je de panelen beschadigen. Kom je makkelijk op het dak? Neem de panelen dan onder handen met lauw water, eventueel een speciaal schoonmaakmiddel en een zachte spons of doek. Allesreiniger en schuursponsjes doen waarschijnlijk meer kwaad dan goed.

Zelf doen of laten doen?

Is je dak wat moeilijker te bereiken of begin je er gewoon liever niet zelf aan? Dan kan je de jaarlijkse poetsbeurt ook overlaten aan een professional. Er bestaan gespecialiseerde firma’s waar je beroep op kan doen, maar je kan er net zo goed een glazenwasser voor inschakelen. Voor wie een poetsbeurt helemaal wil overslaan, bestaan er tegenwoordig zelfs modellen die zijn uitgerust met sproeiers en zichzelf afspoelen. Aan jou de keuze!