Hoe neem je je hond veilig mee in de auto?

Hoe neem je je hond veilig mee in de auto? Gaat de hond mee op vakantie in de auto? Dan is het belangrijk dat je je trouwe viervoeter op een veilige manier meeneemt. We hebben aantal tips om ervoor te zorgen dat dit veilig en aangenaam gebeurt.

Je hond meenemen in je auto: regels en wetgeving
Er bestaan geen duidelijke regels of wetgevingen die aangeven hoe je een hond in de auto moet meenemen. Wel is het zo dat het niet mag leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder, dit geldt ook in België en Frankrijk. Duitsland is daarin wel strenger, daar moet de hond vastgezet worden in een tuigje of een bench of achter een speciaal rek zitten. Het is dus niet overal wettelijk verplicht, dat de hond vast zit, maar wel aan te raden. Zorg ervoor dat je niet gehinderd wordt door je speciale passagier en dat je altijd de controle over het stuur behoudt.

Het beste op de achterbank?
Op de achterbank heeft een hond vaak wel het meeste ruimte. Nadeel is dat het dier bij plots remmen, makkelijk naar voor of over de passagiersstoel kan vliegen. Klik je hond dus goed vast op de achterbank met een aangepaste veiligheidsriem. En installeer bij voorkeur ook een veiligheidsrek, zodat je hond niet zomaar van achter naar voor kan springen.

Bench
Het is niet de meest gezellige vorm, maar de veiligste manier om je hond te vervoeren, is in een auto bench voor honden in de kofferbak: dat is een soort kooi die in de kofferruimte wordt geplaatst en ook verankerd is aan de bodem van de kofferruimte. Zo heeft je hond minder bewegingsvrijheid dan wanneer je hem los in de kofferbak zou vervoeren, maar is hij of zij wel het best beschermd in geval van heftig remmen of een auto-ongeluk.

Andere reistips met de hond
Wordt je hond snel wagenziek? Ga dan zeker eerst langs bij je dierenarts, daar zijn speciale pilletjes voor. Zorg ervoor dat je hond niet oververhit raakt. Stop regelmatig voor een drinkpauze, een plas momentje of een kleine wandeling (aan de lijn). Vergeet ook niet: het dierenpaspoort (met chipnummer en vaccinaties), halsband met kokertje (met je vakantieadres, en telefoonnummer, voeding, speelgoed, eet- en waterbakje voor onderweg, mandje of kussen, EHBO-setje inclusief vlooienband en tekentang, poepzakjes, adres dierenarts ter plaatse, of een speciale GPS-tracker zodat je altijd weet waar de hond is.

Laat de hond nooit in een warme auto achter! Houd er rekening mee dat wanneer je de auto in de schaduw zet als je weggaat, dat de zon draait. Het achterlaten van een hond in een te warme is auto is in veel landen strafbaar!

Beeld Shutterstock door: Nina Buday | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes