Hoe maak je op een snelle en makkelijke manier de afzuigkap schoon?Uitgekeken op je keuken? Zo geef je de keuken een hele nieuwe look zonder een verbouwing!

Waarschijnlijk niet het meest favoriete klusje om te doen, de afzuigkap schoonmaken. Omdat het belangrijk is om de afzuigkap regelmatig schoon te maken, zeker omdat bij een vervuilde afzuigkap zelfs brand kan ontstaan zetten wij een paar tips op een rij voor je.

De buitenkant van de afzuigkap
Deze maak je bij voorkeur schoon met een een ontvettend schoonmaakmiddel. Je kunt hiervoor groene zeep gebruiken maar er zijn in de winkel ook veel producten verkrijgbaar die een goede ontvettende werking hebben. Na afloop altijd met schoon water naspoelen. Wanneer de afzuigkap van rvs is dan kan je die mooi laten glanzen door deze lichtjes in te wrijven met een beetje olie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lampenolie.

 

 

De binnenkant van de afzuigkap
Maak deze ook schoon met een ontvetter en spoel ook weer goed na met schoon water. Probeer zoveel mogelijk losse delen weg te halen en let goed op bij de motor.

Roosters van de afzuigkap
De roosters die in de afzuigkap zitten moeten minimaal 4 keer per jaar schoongemaakt worden. Wanneer je veel kookt kan dit zelfs vaker nodig zijn. Je kunt de roosters in de vaatwasser zetten, mits deze vaatwasbestendig zijn uiteraard. Heb je geen vaatwasser of kunnen de roosters er niet in doe dan het volgende; leg ze een half uur te weken in heet water met soda of een scheutje afwasmiddel. Uitzondering hierop zijn aluminium roosters, deze mogen niet met soda of in de vaatwasmachine. Leg deze in heet water met alleen een beetje afwasmiddel.
Let op: niet alle afzuigkappen hebben roosters. Soms hebben deze alleen vervangbare filters.

Filters vervangen
De (koolstof) filters moeten minimaal twee maal per jaar worden vervangen en bij intensief gebruik vaker. Je kunt zelf heel makkelijk testen of het vervangen nodig is; hiervoor houd je een stukje keukenpapier tegen de afzuigkap aan, zet de afzuigkap aan en als het keukenpapier tegen de afzuigkap wordt aangezogen dan is het nog niet nodig deze te vervangen. Niet alle afzuigkappen maken gebruik van deze vervangbare filters.

Extra tip
Wanneer de afzuigkap langere tijd niet is schoongemaakt, breng dan een pannetje water aan de kook en voeg daarbij een flinke scheut citroensap toe. Laat deze 2 uur zachtjes koken en zet de afzuigkap aan. Dit zorgt ervoor dat vastgekoekt vet straks makkelijker te verwijderen is. Als je jezelf aanleert om elke keer als je gekookt hebt de afzuigkap even af te nemen met een schone vochtige doek dan scheelt dat een hoop extra poetsen.

Bron: Slimhuishouden.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt