Hoe maak je een eerlijke boedelverdeling bij een scheiding?Op het moment dat je gaat scheiden komen er buiten de persoonlijke zaken ook heel veel vragen op je af zoals wat gaat er met de inboedel gebeuren? Hoe pak je de boedelverdeling aan?

Start met het maken van een lijst, inventariseer wat er is en wat er verdeeld moet worden. Maak daarna een waard indicatie van de boedel. Wanneer je daarna een verdeling maakt van de boedel kan je kijken of er een waardeverschil is en hoe je dat gaat oplossen. Met onderstaande tips leggen we dat wat uitgebreider uit.

Inventarisatie
Wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, zijn jullie beide de rechtmatige eigenaar van ieder de helft. Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent zijn er voordien afspraken gemaakt hoe de verdeling tot stand komt. Voor beide gevallen geldt dat er een goede inventarisatie gemaakt moet worden om tot een juiste verdeling te komen.

Verknochte goederen
Hierbij gaat het om goederen zoals verkregen uit een erfenis en schenkingen. Deze goederen horen niet bij het automatisch gemeenschappelijk eigendom. Deze goederen zijn van de eigenaar en blijven dat meestal ook in de boedelverdeling.

Waardebepaling
Een waardebepaling voor gebruikte goederen is over het algemeen moeilijk. Mocht je er samen niet uit komen is het altijd mogelijk om een taxateur in te schakelen.

De uiteindelijke verdeling
Wanneer deze verdeling gemaakt is tel je alles bij elkaar op. Is er dan nog een groot verschil, dan dient dit met de ander verrekend te worden zodat het ook echt eerlijk verdeeld is.

Wat als het niet lukt?
Wanneer je er samen niet uitkomt is het mogelijk om een echtscheidingsbemiddelaar in te schakelen. Deze kan jullie helpen om tot een eerlijke verdeling te komen. Wanneer je ex-partner niet mee wil werken kan je bij de rechter een verzoek tot boedelverdeling indienen. Wij adviseren om altijd een advocaat in te schakelen hierbij.

Kinderen en hun spullen
Het beste hierbij is om kinderen zelf te laten bepalen bij welke ouder bepaalde spullen komen te liggen. Het is voor kinderen fijn om in beide huizen hun vertrouwde spullen bij zich te hebben.

Bron: Echtscheidingwijzer.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt