Hoe maak je de dakgoot op een veilige manier schoon?Het is er weer tijd voor, de bladeren vallen en je dakgoten raken al snel verstopt indien je ze niet regelmatig schoonmaakt.

Het is het beste om dit minimaal één keer per jaar te doen. Wanneer je in een omgeving woont waar veel bomen staan is het aan te raden om dit twee keer per jaar te doen. Hier bij een aantal tips om dit veilig te doen.

Wat heb je nodig?
Je hebt de volgende dingen nodig: zet ze vast klaar voordat je begint, dit scheelt een hoop heen en weer geloop.

Een ladder; zet deze niet te rechtop, maar ook niet al te schuin, zorg dat de ladder stevig staat en als het mogelijk is zet de ladder vast. Zorg dat de ladder minimaal 1 meter boven de dakgoot uitsteekt. Vraag desnoods of iemand de ladder vasthoudt. Veiligheid boven alles!
Een vuilniszak of emmer; handig is het als je de emmer of vuilniszak bovenaan de trap vastmaakt. Dan hoef je niet steeds naar boven en beneden.
Handschoenen; je hebt meer grip en je handen blijven schoon.
Schepje; je kan het met je handen doen maar soms is een schepje handiger. Let wel op dat je dakgoot niet beschadigd met een te scherp schepje.
Bezem, stoffer en schuursponsje; als er losse bladeren blijven liggen is het handig om deze weg te vegen met een stoffer. Vastgekoekt vuil verwijder je voorzichtig met een schuursponsje.

Nu kan je beginnen
Maak nooit je dakgoot schoon als het gevroren heeft, de kans is dan groot dat je met het verwijderen van vuil de dakgoot beschadigd waardoor je kans hebt op lekkages. Begin met het los scheppen van het losse vuil. Zoals eerder vermeld kun je eventueel los vuil dat je niet kunt opscheppen verwijderen met de stoffer. Als ook het aangekoekte vuil weg is kan je de dakgoot voorzichtig schoonspoelen met een tuinslang.

Voorkom verstoppingen
Maak je je dakgoot niet regelmatig schoon dan is de kans op verstoppingen groot. De dakgoot zal dan uiteindelijk overstromen en het kan daarbij ook schade aan de muur en het dak tot gevolg hebben.

Zelf doen of laten doen
Wanneer je opziet tegen de klus kun je het schoonmaken van de dakgoot natuurlijk ook aan een gespecialiseerd bedrijf overlaten. Eventuele lekkages kunnen zij dan meteen verhelpen. Ga je het zelf doen zorg dan dat je het altijd veilig doet.

Tref voorzorgsmaatregelen
Wanneer je in een boomrijke omgeving woont zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kan treffen. Een bladvanger in de regenpijp voorkomt dat er bladeren in de regenpijp terecht komen. Ook het plaatsen van een gaas houdt bladeren en vuil uit de dakgoot.

Bron: Slimhuishouden.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt