Hoe kan je kamerplanten het beste verzorgen ook als je geen groene vingers hebt?



Calendar

Er zijn een aantal basisbehoeften die er voor zorgen dat je je kamerplanten mooi en gezond houdt. Dit zijn ze.

Water
Je zou denken dat water geven het makkelijkste klusje is om te doen maar dit is de voornaamste oorzaak waardoor planten dood gaan. Voel altijd eerst aan de potgrond voordat je water geeft, de meeste planten gedijen het beste bij een licht vochtige grond. Een te natte grond is niet goed maar een te droge ook niet. Elke plant heeft andere waterbehoeften dus verdiep je daar in wanneer je een plant aanschaft.

Vochtige lucht
Vooral in de winter, wanneer de verwarming weer aan gaat is de lucht in huis te droog voor de meeste planten. Staan je planten in de buurt van een verwarming? Zet dan bakjes water op of boven de verwarming. Besproei ook regelmatig de bladeren van de plant lichtjes met een plantenspuit. Zo blijven de bladeren ook beter stofvrij.

Licht
Veruit de meeste kamerplanten houden van veel licht maar vooral de soorten met dikke groene bladeren kunnen met wat minder af. Let wel op met direct zonlicht op de plant en dan vooral in de zomer want dat vinden de meeste planten niet fijn. Cactussen en vetplanten houden daar wel van.

Temperatuur
Kamerplanten prefereren een gelijkmatige temperatuur zonder teveel schommelingen. Planten die bij het raam staan hebben het in de winter vaak te koud. Houd daar rekening mee en zet ze desnoods een op een andere plek.

Plantenvoeding
Geef je planten regelmatig speciale plantenvoeding voor betere groei. Is je plant in een rustperiode dan geef je geen voeding.

Glanzende bladeren
Voor mooie glanzende bladeren bestaan er speciale bladglans sprays. Deze zorgen er niet alleen voor dat je bladeren stofvrij blijven maar ook werkt het preventief tegen ziektes als schildluizen.

Verpot planten indien nodig
Wanneer planten goed gedijen en gaan groeien moet je ervoor zorgen dat de wortels de ruimte krijgen. Merk je dat een plant uit zijn pot gaat groeien verpot deze dan naar een grotere pot.

Bron: Ilovemygarden.be | Shutterstock: