Hoe hoog mag je schutting zijn?Hoe hoog mag je schutting zijn?

Denk je erover na om een nieuwe schutting in de voor- of achtertuin te plaatsen? Hoe hoog mag je schutting zijn? En heb je daar een vergunning voor nodig? Wij hebben een aantal tips waar je op moet letten voordat je de erfafscheiding gaat plaatsen.

Hoogte
Hoe hoog mag ik mijn schutting plaatsen zonder vergunning? In de voortuin geldt dat er een schutting mag staan tot 1 meter hoog. Voor de achter- en  zijtuin gelden weer andere regels. Hier mag je tot 2 meter hoog een schutting neer zetten zonder vergunning. Mocht je dus een hoger hekwerk/schutting willen moet je hiervoor eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze regelingen gelden alleen voor hekwerken en schuttingen. Het geldt dus niet voor natuurlijke beplantingen zoals hagen en heggen. Deze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.

Erfgrens
Wanneer de schutting op eigen grond of erf staat hoef je niet te overleggen met de eventuele buren. Staat de schutting op de erfgrens? Dan moet je afspraken met de buren hierover. Je bent dan samen eigenaar van de erfafscheiding.

 

 

Hoogteverschil van de tuin
Is er bij jouw in de tuin sprake van hoogteverschil? Dit heeft geen toegevoegde waarde, de maximale hoogte voor jouw erfscheiding blijft gewoon hetzelfde. Het maakt niet uit van wat voor materiaal jouw erfscheiding is gemaakt. Hierbij gelden dezelfde maximale hoogtes van jouw erfscheiding.

Kom je er niet uit met de buren?
Wanneer je er niet uit komt met de buren is er de mogelijk om een zogenaamde ‘buurt mediator’ in te schakelen.

De maximale toegestane hoogte kan per gemeente verschillen. Zorg dat je, voordat je een erfscheiding plaatst, op de hoogte bent van de gemeentelijke verordeningen.

Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt

 

 Gerelateerde berichten