Hoe bescherm je jezelf tegen tekenbeten?Hoe bescherm je jezelf tegen tekenbeten?

Hoe bescherm je jezelf tegen tekenbeten? We zijn graag in de natuur, lekker buiten zijn, bewegen en natuurlijk genieten van de natuur is leuk en vooral erg gezond. Maar hoe voorkom je een tekenbeet en wat kun je het beste doen als je wel bent gebeten door een teek?

Hoe voorkom je een tekenbeet?
Een tekenbeet vermijden wanneer je in de natuur komt, is niet simpel, er gelukkig wel een paar eenvoudige maatregelen om de kans te verkleinen dat een teek je bijt. Draag gesloten en lange kleding. Vermijd hoog gras en struiken. Blijf op de wandelpaden. Laat kinderen een hoedje dragen om het hoofd te beschermen.

Controle
Controleer jezelf en anderen op tekenbeten elke keer nadat je in de natuur bent geweest. Check kinderen ook regelmatig. Vind je een teek? Verwijder deze dan voorzichtig en in één vloeiende beweging. Waarom is het zo belangrijk om je te controleren op teken? Van een tekenbeet kan je ziek worden en elke nieuwe tekenbeet vormt een nieuw kans op besmetting, ook al ben je al eens ziek geweest. Een teek bijt je meestal zonder dat je het merkt. Een teek is erg klein en de beet is pijnloos.

 

 

Hoe moet je controleren?
Een teek kruipt op je lichaam én onder je kleren op zoek naar een lekker warm plekje. Dat kan overal op je lichaam zijn. Controleer je dus ook overal! Niet enkel je armen, benen, borstkas en buik, maar ook je hoofd, de haarlijn, de oksels, navel, knieholtes en tussen de tenen.

Let op symptomen na een tekenbeet
Help je jezelf herinneren aan de controle op symptomen na een tekenbeet. Volg een maand lang de mogelijke symptomen op. Ga naar je huisarts als je klachten (rode kring en/of griepachtige symptomen) hebt na een tekenbeet.

Beeld Shutterstock door: KPixMining | Powered by SendtGerelateerde berichten