Heeft jouw kat ook de ‘gekke vijf minuten’?MENIG KATTENLIEFHEBBEN ZAL DIT HERKENNEN; DE GEKKE VIJF MINUTEN. MAAR WAAROM DOET JE KAT DIT EN ZIJN ER DINGEN WAAR JE OP MOET LETTEN?

Even lekker gek doen
Het is niet moeilijk te herkennen, je kat rent ineens door het huis alsof hij of zij achterna wordt gezeten, oren plat naar achter en zo het hele huis door. Ze springen op kasten, tafels, en de leuning van de bank. Vaak duurt het niet langer dan vijf minuten deze spontane uitbarsting van energie en gaan ze daarna weer op hun favoriete plekje liggen alsof er niks gebeurd is.

Wanneer doen ze het?
Dit éven-lekker-gek-doen moment kan op elk tijdstip plaatsvinden maar meestal gebeurt het ’s avonds. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat katten van nature jagen in de vroege avonduren.

Verklaring
Eigenlijk is er nooit officieel onderzoek naar gedaan maar vermoed wordt dat het te maken heeft als de kat zijn of haar jachtinstinct niet genoeg kan uiten. Wat je kan doen is dan meer met de kat spelen en dan vooral spelletjes waarbij het jachtinstinct tot uiting kan komen, zoals bijvoorbeeld het gooien van speciale speelmuisjes die heel echt lijken.

Verveling
Het kan natuurlijk zijn dat de kat dit doet omdat hij of zij zich verveelt maar dat hoeft niet. Katten staan er nou eenmaal om bekend dat de eigenzinnig zijn en het kan ook heel goed dat de kat gewoon even alleen wil spelen en niet samen met jou of een eventueel ander huisdier.

De gekke vijf minuten in de nacht
Wanneer je kat de gekke vijf minuten ’s nachts heeft kan dit je uit je slaap halen omdat ze soms veel lawaai maken bij het rondrennen. Wat je dan kan doen is voordat je gaat slapen een speelsessie met de kat inplannen. En als je hem of haar daarna wat te eten geeft gaan ze vaak lekker slapen.

Waar moet je op letten?
Het kan zijn dat dit gedrag wordt veroorzaakt door en minder leuke oorzaak. Voorbeeld hier van is als de oudere kat plotseling veel energie krijgt, het kan dan een te snel werkende schildklier zijn. Als je kat ineens dit gedrag gaat vertonen en je vertrouwt het niet, ga dan altijd even langs de dierenarts.

Kattenbak
Veel katten gaan, nadat ze gepoept hebben op de kattenbak als een gek rondrennen. Meestal is dit normaal gedrag maar als je merkt dat de kat gestrest is na het kattenbakbezoek, houd dit dan even goed in de gaten.

Bron: Praktijk voor kattengedrag | Powered by Sendt