Heb je wel of geen winterbanden nodig in ons land?

Heb je wel of geen winterbanden nodig in ons land? Wanneer er een winterse periode is voorspeld is er vaak een run op winterbanden. Maar zijn ze hun geld waard? We zetten een aantal handige feiten op een rij.

Files bij de eerste sneeuwvlok
Sneeuw en de Nederlandse wegen: ze vormen elk jaar weer een recept voor ellenlange files en duizenden gefrustreerde automobilisten. Iedereen gaat trager rijden, maar dat voorkomt niet dat het aantal ongevallen in deze periode altijd toeneemt.

Wel of niet verplicht?
In een groot aantal landen in Europa zijn winterbanden verplicht. In landen zoals onder andere Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Zweden, Turkije en Noorwegen is het verplicht om in de winterperiode met winterbanden te rijden. Wanneer je geen winterbanden onder de auto hebt en in een van deze landen een ongeluk krijgt kan je daarvoor zelfs aansprakelijk gesteld worden.

Hoe werkt een winterband?
Een winterband wordt bij kou minder hard dan een normale autoband, zo krijg je meer grip op de weg. Bovendien zijn winterbanden voorzien van lamellen, dit zijn kleine inkepingen in het profiel van de band waardoor de band meer aangrijpingspunten heeft op het wegdek, hierdoor verbetert de grip aanzienlijk.

Echt nodig in Nederland?
De laatste jaren is de winter zachter en korter geworden waardoor we minder last hebben van echt winters ongemak. Wanneer je de auto laat staan met sneeuw en andere winterse omstandigheden heb je ze feitelijk niet nodig, maar wanneer je veel gebruik maakt van de auto en daardoor ook veel kilometers aflegt kan het een goede investering zijn en is het ook veiliger. Winterbanden gaan beter presteren dan normale banden bij temperaturen onder de 7 graden.

Kan je zomers ook op winterbanden blijven rijden?

Het hele jaar door op winterbanden rijden dan? Geen goed idee. Door hun hogere weerstand en grip leiden ze op een droog wegdek tot meer brandstofverbruik en slijten ze heel snel af. Ook zogeheten ‘vierseizoensbanden’ vormen geen ideale oplossing. Ze zijn een compromis tussen de twee, maar leiden in geen enkel seizoen tot optimale prestaties: minder grip in de winter, meer brandstofverbruik in de zomer.

Beeld: Shutterstock door: LeManna | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes