Heb je een huis met een flinke overwaarde? Hoe profiteer je daarvan?Er zijn op het moment een flink aantal mensen die een flinke overwaarde hebben op hun huis. Je mag deze overwaarde niet zomaar gebruiken. Maar wat kan en mag je hier mee doen? Wij laten een paar voorbeelden zien.

Een extra hypotheek voor een verbouwing
Wanneer je een overwaarde op je huis hebt is het over het algemeen simpeler om een extra hypotheek te nemen als je wilt gaan verbouwen. Voorwaarde is wel dat je deze overwaarde kunt aantonen door bijvoorbeeld een taxatie door een onafhankelijke taxateur. Zo kun je als je op een mooie plek woont maar je zou een uitbouw of een nieuwe keuken willen op een vrij eenvoudige manier dit kunnen financieren.

Geld vangen door verkoop van het huis.
Wanneer je de woning zou verkopen levert dit na de verkoop en de aflossing van de hypotheek een bedrag op dat over blijft. Dit bedrag kan je vrij besteden voor allerlei doeleinden. Wanneer je een nieuwe hypotheek zou afsluiten als je een ander huis koopt let dan wel op . In het kader van de zogenoemde ‘bijleenregeling‘ moet je de overwaarde gebruiken om het hypotheekbedrag voor de nieuwe woning te verlagen.

Verzilver-/opeethypotheek
Wanneer je wat ouder bent kan je een huis hebben met een flinke overwaarde en een relatief lage hypotheek. Als je dan weinig geld op de bank hebt en je inkomen uit pensioen is laag dan kan je de zogenaamde verzilver- of opeethypotheek afsluiten. Dan ontvang je elke maand een aanvullend bedrag. Dit bedrag wordt samen met de rente opgeteld bij de bestaande hypotheekschuld. Let hierbij wel goed op dat er vaak een maximale schuld is en wat er gebeurt wanneer die bereikt is.

 

 

Een extra hypotheek afsluiten en deze niet in je huis stoppen
Hierbij gebruik je de overwaarde van de woning om een extra hypotheek af te sluiten. Dat kan je dan voor andere doeleinde gebruiken zoals een verre reis, een boot of een vakantiehuisje. De hypotheek rente van deze hypotheek is net aftrekbaar en ook zullen geldverstrekkers en banken wat strenger zijn bij deze hypotheekvorm.

Maak de woning levensloopbestendig met een blijverslening
Als je in de eigen woning wilt blijven wonen is er een mogelijkheid dat je de woning levensloopbestendig maakt, denk hierbij aan een aangepaste badkamer, de slaapkamer naar beneden, een traplift etc. Hiervoor kan je een blijverslening afsluiten. Sommige gemeenten bieden zo’n lening aan, kijk op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) of de gemeente waar je woont deze blijversleningen aanbiedt en waar je die allemaal voor kunt gebruiken.

Bron: Businessinsider.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt