Hoe verwijder je groene aanslag op je tegels en tuinhout?Zo verwijder je groene aanslag op tegels en tuinhout op een snelle en makkelijke manier

Vooral in het najaar worden tegels snel groen door algen en mossen die graag op vochtige en donkere plekjes groeien. Aanslag die niet echt heel mooi toont en ook nog gevaarlijk glad kan worden. Met onderstaande tips krijg je het snel en makkelijk weg.

Wat is de beste tijd om groene aanslag weg te halen?
Wanneer je een periode kiest waarbij het een paar dagen droog blijft en het zonnetje ook nog schijnt krijg je de groene aanslag makkelijker en sneller weg dan bij regenachtig weer. Wanneer je een professioneel product gebruikt om de groene aanslag van je tegels te verwijderen dan mag het tot twee dagen na gebruik niet regenen om een optimaal resultaat te halen. Ook bij temperaturen onder vijf graden werkt dit product niet goed genoeg.

Methodes die je kan gebruiken
De meest gebruikte methode is het gebruiken van een hogedrukreiniger. Dit werkt snel en effectief, alleen is de oplossing van korte duur omdat groene aanslag zich na gebruik van de hogedrukreiniger nog sneller kan hechten aan de tegels. Kwetsbare, poreuze tegels spuit je liever zelfs helemaal niet schoon met een hogedrukreiniger.

Er zijn ook verschillende producten in de bouwmarkten te koop (bijvoorbeeld HG algenreiniger) om snel en veilig van groene aanslag op de tegels af te komen. Dit werkt eventueel ook op tuinhout en stenen oppervlakken.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn laat groene aanslag snel verdwijnen. Dit komt doordat schoonmaakazijn een sterk ontvettende werking heeft. Je kunt dit middel het best onverdund gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen, is het middel over de tegels te gieten. Nog makkelijker is om de azijn eerst in een lege spuitfles te doen. Zo kun je de azijn beter over de tegels verdelen. Het is belangrijk om de schoonmaakazijn een tijdje te laten inwerken. Vervolgens kun je het met water afspoelen, en eventueel even naschrobben met een harde bezem.

Groene zeep en soda
Los 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep op in een volle emmer met water (ongeveer 10 liter), giet dit mengsel vervolgens over de tegels uit en laat het een uurtje inwerken. Gebruik vervolgens een harde bezem om de aanslag van de tegels te verwijderen. Een hogedrukspuit gebruiken kan natuurlijk ook.

Let op!
Indien je in het bezit bent van huisdieren, spoel de straat dan goed na wanneer je deze twee bovenstaande tips gebruikt. Wanneer deze middeltjes achterblijven op de straat, kan dit schadelijk zijn voor je huisdier. De kussentjes die zich onder de poten bevinden beschadigen hierdoor. Ook wanneer het dier iets van de straat opeet kan dit gevaar opleveren.

 

 

Zand
Ook zand is een handig huismiddeltje als het gaat om het verwijderen van groene aanslag. Doordat zand een schurende werking heeft, wordt de aanslag als het ware van de tegels afgeschuurd. Schrobben met zand werkt het beste wanneer je het in combinatie met een sopje gebruikt, dit mag gewoon een sopje met allesreiniger zijn, maar kan natuurlijk ook schoonmaakazijn of groene zeep met soda, zoals hierboven staat uitgelegd! Giet eerst een sopje op straat, en gooi er vervolgens zand overheen. Daarna kun je met een harde bezem de aanslag van de tegels verwijderen, door even flink te schrobben.

Biotex
Een sopje met Biotex is ook erg effectief wanneer het gaat om het bestrijden van alg en mos op het straatwerk. Neem een emmer met warm water en wat Biotex en gooi dit over de straat. De Biotex doodt de enzymen die in de alg en mos zitten, waardoor het zal losweken. Wanneer je het vervolgens eraf spuit met de tuinslang of eraf veegt met een bezem, zal de groene aanslag er gemakkelijk vanaf gaan.

De meest effectieve manier om van groene aanslag af te komen is het voorkomen daarvan. Zorg dat water niet op je bestrating kan blijven liggen zodat de groene aanslag geen kans heeft om zich te hechten. Houd je tuin ook licht en snoei regelmatig, een donkere tuin is vatbaarder voor groene aanslag. Zonlicht zal er voor zorgen dat de tegels sneller droog zijn.

Lees op de verpakking hoe je groene aanslagreiniger het beste kunt gebruiken. Let goed op dat je dit product niet rechtstreeks op planten spuit. Ook bij de vijver is het oppassen dat je daar niet te dicht bij in de buurt komt. Spoel eventueel na een paar dagen het gereinigde oppervlak nog even na om eventuele resten weg te spoelen.

Bron: Tuinvisie.nl | Beeld: Shutterstock door: BORISENKOFF | Powered by SendtGerelateerde berichten