Hoe vind je de goedkoopste zorgverzekering?
Calendar

Elk jaar kun je vanaf half november overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je kan ook je verzekering aanpassen bij je huidige zorgverzekeraar. Hoe vind je nu de goedkoopste zorgverzekering? We hebben een aantal dingen op een rijtje gezet waar je op moet letten.

De hoogte van je premie wordt bepaald door het soort polis dat je hebt. Er zijn 3 soorten polissen. Een restitutiepolis, naturapolis en een budgetpolis. Deze laatste is het goedkoopst. Bij een naturapolis of een budgetpolis ben je niet vrij in het kiezen van je zorgverlener. Je kan alleen naar een zorgverlener waarmee je verzekeraar een contract heeft. Besluit je toch naar een andere zorgverlener te gaan, dan moet je een deel van de kosten vaak zelf betalen.

Er zit geen verschil in het type basiszorg wat je krijgt. Bij een duurdere of goedkopere zorgverzekering is de zorg die je krijgt exact hetzelfde. Wel kan er verschil zitten in de service die je van de zorgverzekeraar krijgt. Sommige zorgverzekeraars communiceren zoveel mogelijk online. Dat zijn vaak de goedkopere aanbieders. Wil je liever snel iemand aan de lijn, dan kom je al snel terecht bij de duurdere verzekeraars.


Aanvullende verzekeringen

Je kan er ook voor kiezen aanvullende verzekeringen af te sluiten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of tandartsen. Je moet voor jezelf de afweging maken of de extra kosten die je denkt te gaan maken voor extra zorg opwegen tegen de premie voor een aanvullende verzekering.

Je kan niet zomaar een aanvullende verzekering afsluiten. Daar zitten meestal voorwaarden en wachttijden aan verbonden. Je kan dat in de voorwaarden van de verzekeraar terug vinden. Vooral bij de duurdere tandartsverzekeringen moet je een vragenlijst invullen of je tandarts moet een verklaring over je gebit afgeven.

Eigen risico
Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandpremie. Heb je vrijwel nooit zorg nodig, dan kan het lonend zijn om vrijwillig een hoger eigen risico te nemen. Het blijft altijd een gokje. Je kan er eventueel over nadenken om de premie die je daardoor uitspaart elke maand opzij te zetten. Zo bouw je voor jezelf een buffer op

Beeld: Shutterstock Elenabsl


Gerelateerde berichten