Dit moet je doen als je gehackt bentWat te doen als je gehackt bent?

Iedereen kan slachtoffer worden van hackers. Hoe goed je jezelf ook beschermt tegen deze cyberaanvallen het kan toch gebeuren dat je ten prooi valt aan kwaadwillenden. Wanneer je gehackt bent kan je het volgende stappenplan volgen.

Hoe kom je erachter of je gehackt bent?
Vaak heb je niet door dat je gehackt bent, een goede hacker kan zonder dat je het door hebt doordringen in jouw computer of netwerk. Wees altijd alert op ongewone activiteiten op je computer. Denk hierbij aan vreemde programma’s of het plotseling heel traag worden van de computer, tablet of smartphone. Het kan ook zijn dat je ineens geen toegang meer hebt tot je bestanden zoals documenten, foto’s, muziek of zelfs het apparaat zelf.

Stappenplan
Blijf kalm, het is een reden om in paniek te raken maar dit helpt niet! Neem even een diepe teug adem en probeer geen overhaaste beslissingen te nemen. Dit is belangrijk om dat het van belang is welke stappen je nu onderneemt.

1. verbreek onmiddellijk de verbinding met het WiFi-netwerk! Vaak denken en onrechte dat ze het apparaat meteen moeten uitzetten. Zo kan je veel bestanden kwijt raken. Laat het apparaat dus altijd aanstaan maar verbreek wel meteen de verbinding met het WiFi-netwerk. Dit is belangrijk om dat hackers anders zo toegang kunnen krijgen op andere apparaten die aangesloten zijn op dit netwerk.
2. verander meteen alle wachtwoorden
Wanneer je wel nog gewoon kunt inloggen op je apparaat of in je accounts pas dan meteen de wachtwoorden daarvan aan. Neem wachtwoorden die bestaan uit letters, cijfers en symbolen. Hoe meer van deze soorten tekens hoe beter. Een complete wachtwoordzin is ook aan te raden, ook omdat dit voor jezelf goed te onthouden is. Indien dit beschikbaar is, kies dan voor tweestapsverificatie. Verander de wachtwoorden NOOIT vanaf het gehackte apparaat want wellicht kijkt de hacker mee en kan deze je nieuwe wachtwoorden zien.

 

 

3. Kijk of je erachter kunt komen wat er precies aan de hand is en kom in actie
Er zijn vele soorten cyber crime maar deze soorten zijn het meest voorkomend; Ransome ware, hierbij nemen criminelen je apparaat of accounts over en moet je hen betalen om weer toegang te krijgen. Betaal NOOIT! Bij deze vorm van cyber crime heb je geen enkele garantie dat je ook daadwerkelijk weer toegang krijgt tot het gehackte apparaat. Kijk op de website van No More Ransome, dat een initiatief is van de Nederlandse politie, wat je moet doen. Hier vind je ook zogenaamde decryptietools. Doe altijd online aangifte.
Malware: dit is een verzameling van software die op je apparaat wordt geïnstalleerd en die gegevens van dit apparaat kan verzamelen. Zorg ervoor dat het apparaat een goed scan programma heeft om dit soort software op te sporen. Gebruik dit minimaal een keer in de week.

Maak het hackers zo moeilijk mogelijk. Daarvoor zijn verschillende tips. Lees meer hierover in onderstaand artikel.

Bron: Metronieuws.nl | Beeld: Shutterstock:  Elementals | Powered by SendtGerelateerde berichten