Fraude via Marktplaats? Hoe voorkom je dat je hier slachtoffer van wordt?Groeiend aantal fraudegevallen via Marktplaats

Fraude via Marktplaats is iets dat steeds vaker voor komt. De oplichters worden steeds innovatiever als het aan komt op nieuwe soorten fraude. Wat kun je zelf doen om hier niet in te trappen?

Hoe herken ik een 'nepadvertentie'?

1. Als iets te mooi is om waar te zijn, die geweldige nieuwe telefoon die iedereen wil, staat voor een lage prijs aangeboden. Dan moeten de alarmbellen meteen gaan rinkelen.

2. Als iemand nog maar 1 dag actief is op Marktplaats met bijvoorbeeld maar 1 of 2 advertenties van hetzelfde genre wees dan extra alert.

3. Wees ook altijd voorzichtig met aangeboden tickets voor evenementen. Ook hier is frauderen kinderlijk eenvoudig.

4. Geen ophaalmogelijkheid. Als het zelfs als je in de buurt woont het niet mogelijk is om een item niet te kunnen ophalen let dan ook goed op.

Als je vermoedt dat iets een nepadvertentie is meld dit dan altijd aan Marktplaats via de speciale link op de pagina. Lees hier onder de meest voorkomende trucs die oplichters gebruiken als je zelf iets verkoopt via Marktplaats

Valse naam bij rekening

Een oplichter kan nu nog relatief makkelijk een valse naam opgeven bij een rekeningnummer. Banken doen namelijk geen naam-nummercontrole, met uitzondering van de Rabobank.

Valse bankapps

Een oplichter komt bij jou thuis iets kopen. Hij vraagt waar jij bankiert en opent vervolgens op zijn telefoon de namaak 'app' van een andere bank. Bedrag, naam en rekeningnummer worden netjes ingevuld en het geld lijkt te worden overgemaakt. Check dus altijd op je eigen rekening of het geld is overgemaakt als de koper er nog is en geef het product nog niet aan bijvoorbeeld iemand die er bij is om 'dit vast in de auto te zetten'. Betalingen worden tegenwoordig meteen verwerkt en niet meer zoals voorheen met vertraging.

Fraude via Tikkie

De 'koper' vraagt om een Tikkie-betaling van 1 cent via een linkje in Whatsapp. Hij of zij wil daarmee checken of je te vertrouwen bent en of dat je betaalgegevens kloppen. Maar het gaat dan om een zeer goed lijkende nagemaakte Tikkie-website.

Gelukkig is Marktplaats zelf ook heel actief om frauduleuze kopers en verkopers te voorkomen. Je hebt nu de optie voor gelijk oversteken en het is makkelijker gemaakt om een verdachte advertentie of verkoper meteen door te geven via Marktplaats zelf.

Bron. Consumentenbond.nl  | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt