Fouten die je waarschijnlijk maakt met desinfecterende handgel

Fouten die je waarschijnlijk maakt met desinfecterende handgel. Aangezien het aantal coronavirusgevallen weer in het hele land omhoog gaan, is het belangrijk om waakzaam te blijven – en onze beste verdediging is nog steeds om een veilige afstand te bewaren, een masker te dragen en je handen vaak schoon te maken. Maar, zo veel als we hebben geleerd over ontsmettingsmiddelen dit jaar, zijn er nog steeds een aantal fouten die je zou kunnen maken. Hier is een kleine opsomming over wat je moet weten, en wat je moet vermijden bij het gebruik van ontsmettingsmiddelen voor de handen.

1. Je gebruikt een doe-het-zelf ontsmettingsmiddel.
De meeste doe-het-zelf ontsmettingsmiddelen werken gewoon niet. Om de kans op ziekte te verkleinen en de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan, moeten handreinigers ten minste 60 procent alcohol bevatten. Voor COVID adviseren de experts een nog hogere concentratie, waarbij ze zeggen dat alcoholoplossingen met ten minste 70 procent alcohol effectief zouden moeten zijn. Het komt er op neer dat zelfgemaakte oplossingen gewoon niet daar aan voldoen.

2. Je gebruikt niet genoeg ontsmettingsmiddel voor de handen.
Volgens de experts moet je genoeg handdesinfecteermiddel gebruiken om alle oppervlakken te bedekken. Dat betekent genoeg om beide handen te bedekken, voor en achter en tussen de vingers.

3. Je wacht niet tot het handdesinfecteermiddel is opgedroogd.
Waarschijnlijk wacht je na het gebruik van handdesinfecterend middel niet lang genoeg om het te laten drogen. Als het niet droog is, kan het niet effectief zijn. Wrijf daarom je handen in elkaar tot ze droog aanvoelen, – ongeveer 20 seconden.

4. Je gebruikt handreiniger als je handen zichtbaar vies of vettig zijn.
Om te kunnen werken, moet het handreinigingsmiddel voldoende contact met je huid hebben. Als je handen bedekt zijn met vuil of vet, zal het wrijven met handreiniger niets doen. Wat moet je dan wel doen? Was de handen met water en zeep, droog ze af en gebruik dan handdesinfecterende middelen.

5. Je gebruikt handreiniger in plaats van water en zeep.
Zeep en water zijn eigenlijk effectiever in bepaalde situaties dan handreiniger. Ze zijn bijvoorbeeld beter in het verwijderen van ziektekiemen zoals bijvoorbeeld norovirus, Cryptosporidium en Clostridioides difficile, evenals chemicaliën. Zij adviseren zeep en water als de eerste verdedigingslinie en handreiniger wanneer zeep en water niet beschikbaar zijn.

Beeld: Shutterstock door: FotoHelin | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes