Ex-inbreker onthult alle geheimen inbrekersgildeinbraakmethoden

Helaas wordt in Nederland vaak ingebroken. Nog steeds heeft slechts een klein deel van de woningen een goed alarmsysteem. Bent u benieuwd naar dé ultieme tips om inbraak te voorkomen? Aan wie kunnen we beter vragen hoe je inbraak voorkomt, dan aan een voormalig inbreker? E. Jansen, jarenlang verslaafd aan heroïne en cocaïne, kent de kneepjes van het inbrekersvak. Inmiddels is hij al jaren afgekickt en komt hij alleen nog op uitnodiging langs. Hij onthult nu hier de geheimen van het inbrekersgilde en hoe u het beste inbraak kunt voorkomen.

Lees nu hier de 10 beste tips om inbraak te voorkomen volgens een echte expert!

 1. Maak contact met vreemden!
  Kijk eens wat vaker naar buiten in plaats van op het scherm van uw televisie of tablet. Maak contact met vreemde mensen in de wijk. Een simpel “hallo” of “kan ik u helpen?” is vaak genoeg om ervoor te zorgen dat een potentiële inbreker zich gezien voelt.
 2. Maak contact met buren en andere bewoners in de wijk.
  Vroeger hadden de meeste woningen niet zulke goede sloten als nu, maar toch werd er minder ingebroken. De sociale controle was vroeger namelijk veel groter.” Inbrekers zien of er buurtpreventie is en veel mensen op straat zijn. Veel onderling contact zorgt ervoor dat iedereen beter oplet en elkaars spullen in de gaten houdt.
 3. Geef uw woning een bewoonde indruk
  E. Jansen geeft aan dat hij altijd heel goed kon zien of mensen thuis waren: post in de brievenbus, gordijnen open,  lichten uit en alles binnen opgeruimd. Laat enkele lichten branden, leg een krant of tijdschrift op de bank en bijvoorbeeld speelgoed op de grond. Bent u op vakantie, vraag dan aan de buren of ze de post willen verzamelen en de gordijnen open en dicht doen.
 4. Gebruik tijdschakelaars
  Een simpele, maar zeer effectieve maatregel is het instellen van tijdschakelaars voor licht in huis en bijvoorbeeld een wekkerradio voor muziek.
 5. Goede sloten
  Het spreekt voor zich, maar zorg dat u de juiste sloten gebruikt zoals een slot met een cilinder die beveiligd is tegen “kerntrekken”. Draai altijd de deur op slot, ook al gaat u alleen even boodschappen doen. Met een credit card krijgt een inbreker de deur anders eenvoudig open. In de zomer laten mensen vaak hun deuren en ramen openstaan. Een makkelijkere manier om binnen te komen is er niet.
 6. Uw huis als etalage: laat niets waardevols in het zicht liggen
  Uw huis is net een mooie etalage met laptops, tablets, telefoons en sieraden op tafel en op de bank. Misschien kunnen inbrekers op dat moment niet naar binnen, maar ze onthouden waar een vette buit te halen is en wachten het juiste moment af om toe te slaan! Leg waardevolle spullen in een kluis. Volgens E. Jansen denken veel mensen hetzelfde en hoefde hij nooit lang te zoeken. Sieraden liggen vrijwel altijd in een lade in de slaapkamer of badkamer.
 7. Let op vreemde tekens op uw huis en tandenstokers
  Inbrekers zetten soms tekens op het huis om aan te geven dat er iets te halen valt, mensen een hond hebben of op vakantie zijn. Geef het direct door aan de politie en vraag aan andere bewoners in de buurt of zij ook tekens op hun huis hebben. Er worden soms ook tandenstokers in sloten gestoken. Als de tandenstoker na een paar dagen nog in het slot zit, weten inbrekers dat niemand thuis is.
 8. Gebruik sensorverlichting rondom de woning
  Inbrekers houden niet van licht! Maar neem sensorverlichting i.p.v. vaste verlichting. Deze reageert namelijk op beweging. Als continu de verlichting brandt in de tuin, dan zien bijvoorbeeld de buren niet dat er iemand loopt als u weg bent of de gordijnen dicht zijn. Als het donker is en het licht gaat plotseling branden, dan weten de buren ook dat er iemand loopt.
 9. Laat geen spullen buiten liggen
  De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers. Ze hebben geen plan o.i.d. Als ze handige hulpmiddelen zien zoals kliko’s, ladders en gereedschap, dan is dat een uitnodiging om in te breken. Berg alles goed op in een afgesloten schuur.
 10. Neem een alarmsysteem
  Uit de meeste onderzoeken blijkt dat een volledig en geavanceerd alarmsysteem inclusief meldkamer en camerabewaking de beste bescherming biedt tegen inbraak. Bijvoorbeeld marktleider Verisure, die nu 40% korting biedt, staat hoog aangeschreven.

Maak lawaai
Het is een fabel dat inbrekers alleen ‘s nachts inbreken. Gelegenheidsinbrekers slaan de hele dag toe als u bijvoorbeeld even de kinderen naar school brengt. Hoort u iemand in huis, maak dan veel lawaai zodat de inbreker weet dat er iemand thuis is. Hij gaat er dan meestal als een speer vandoor. Ga nooit de confrontatie aan en bel direct de politie.

Vakantie
Als laatste nog een advies omtrent het gebruik van Social Media in vakantietijd. Post pas een bericht met vakantiefoto’s als u terug bent van vakantie! Inbrekers vinden het fijn om te weten dat u 1.000 kilometer verderop op een terras een lekker biertje drinkt!

Gebruikte bronnen:
VRT.be
Gemeente Heerlen
Inshared