Een tiny house kopen is populair. Maar wat zijn de voor- en nadelen?Veel mensen denken wel eens na over het kopen van een tiny house. Dit kan veel voordelen hebben maar wat zijn die en wat zijn de eventuele nadelen? We zetten ze voor je op een rijtje.

Voordelen:

Lagere woonkosten
Wanneer je gaat wonen in een tiny house kan je flink besparen op de hypotheek of huur. De aanschafkosten zijn veelal veel lager dan een normale woning. Wanneer je een koophuis hebt en deze verkoopt met een overwaarde kan je die gebruiken voor de aanschaf en heb je geen afbetalingen voor je tiny house. Ook andere woonlasten gaan aanzienlijk omlaag omdat je minder stroom- en warmtekosten zult hebben. Omdat je ook veel minder meubels kwijt kan zal je daar ook veel minder geld aan uitgeven. Dit geeft je allemaal veel meer vrijheid wat betreft je financiën en dat geld kan je aan andere leuke dingen uitgeven.

Tijd besparen op onderhoud en huishoudelijke taken
Je zult enorm veel tijd besparen op het onderhoud van je tiny house. Ook de huishoudelijke taken zullen veel sneller gedaan zijn zodat je met de tijd die je overhoudt lekker kunt genieten van andere dingen.

Beter voor het milieu
Door het wonen in een tiny house zal je ecologische footprint veel kleiner zijn. Je belast het milieu veel minder. Mensen die in een tiny house wonen hebben vaker zonnepanelen en gebruiken vaker regenwater. Doordat je een veel kleiner woonoppervlak hebt zal je veel minder energie nodig hebben om het te verwarmen.

Je spendeert meer tijd buiten
Omdat je woning kleiner is zal je meer tijd buiten doorbrengen. Je kan een moestuin aanleggen of een fijne tuin om te onderhouden. Zo beweeg je niet alleen meer maar ook hou je je vitamine D peil goed.

Nadelen:

Minder privacy
Vooral in de winter zal je dit merken, zeker als je met een gezin in een tiny house gaat wonen. Je zit meer op elkaars lip en je hoort en ziet veel meer van je huisgenoten. Hierdoor ontstaan er eerder irritaties en je kan je ook niet even terug trekken.

Nederlandse wet en de regelgeving
Wil je fulltime in een tiny house wonen en gaan rondtrekken dan is er het probleem dat je een vast woonadres moet hebben. Voor een vaste plek moet er een juist bestemmingsplan zijn voor het plaatsen van tiny houses en dat gebeurt nog niet heel vaak.

Geuroverlast
Wanneer je een periode veel binnen zit dan is de kans op geuroverlast groter in een kleine ruimte zoals een tiny house. Kookgeuren maar ook geuren van het toilet blijven langer hangen en trekken snel in stoffen zoals beddengoed en de gordijnen. Gelukkig zijn hier wel een aantal goede oplossingen voor zoals een goede afzuiging tijdens het koken.

Logees en visite
In een tiny house is dit een hele uitdaging. Vrienden te eten vragen vraagt om creatieve oplossingen. Ook logees hebben zal enig denkwerk kosten.

Bron: Tinyhouselife.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt