Een auto kopen? Zorg dat je eerst deze tips leest voordat je gaat onderhandelenEen nieuwe auto

Het is over het algemeen iets dat je niet al te vaak doet, een auto kopen. Je wilt natuurlijk een auto die bij je past en waar je met veel plezier in kan rijden. Toch is het belangrijk om bij de aankoop daarvan eens kritisch naar de aangeboden auto te kijken. Maar waar moet je nou op letten? Hieronder vind je een aantal punten die je daarbij helpen.

Wat zoek je?

Zorg dat je eerst eens onderzoekt wat je precies zoekt, wil je een stationwagen om spullen mee te nemen, een kleine stadsauto of juist een grote voor het hele gezin inclusief de hond? Maak eventueel een lijstje wat je echt wil. Zo kun je vaak al veel auto's afstrepen en dat maakt de zoektocht makkelijker. Om te kijken wat nu een redelijke prijs is voor de auto die je zoekt kun je het beste een overzicht maken van vergelijkbare auto's met dezelfde kilometerstand en bouwjaar.

Als je bij een garage koopt kijk dan of je online recensies van dit bedrijf kan vinden. Koop je via Marktplaats kijk dan naar de geschiedenis van de verkoper.

Controleer de gegevens
Via de website van het RDW kun je als je het kenteken invoert meer over de auto te weten te komen, zoals:
Het bouwjaar
Het aantal eigenaren tot nu toe
De APK-datum
Het brandstofgebruik
Of de auto als gestolen geregistreerd staat

Let goed op deze punten

Vraag naar de onderhoudshistorie van de auto en lees het onderhoudsboekje door. Als er geen onderhoudsboekje bij is dan is de kans groot dat de auto niet alle onderhoudsbeurten heeft gehad. Check of het voertuigidentificatienummer (VIN-nummer) dat op het kentekenbewijs staat overeenkomt met het nummer op de voorruit of onder de motorkap. Controleer de kilometerstand met de Nationale Autopas (NAP). Beschikt de auto niet over een NAP, dan is er eventueel een risico dat er met de kilometerstand geknoeid is.

Tweedehands auto kopen tips - Controleer de auto zelf
Check de auto op krassen, deuken en kijk ook onder de auto indien mogelijk.
Kijk of de naden van de motorkap, achterklep en deuren recht lopen. Als dit niet het geval is kan het zijn dat de auto schade heeft gehad en misschien niet goed hersteld is.
Probeer de ruitenwissers, airco, verwarming, etc.) het nog? Bij auto's met een schuifdak of bij een cabriolet is het belangrijk om dit ook even uit te proberen.
Check ook alle verlichting inclusief de knipper- en remlichten.
Kijk kritisch naar de banden? Zit er voldoende profiel op en zijn er geen slijtplekken te zien. Check ook meteen of het zomer, winter of all weatherbanden zijn. Als je een auto in de zomer koopt die op winterbanden staat betekent dit vaak dat je nieuwe banden moet aanschaffen.
Een punt waar je ook op moet letten is of er geen lekkages zijn. Dit is vaak al snel te zien als de auto even wegrijdt en er plasjes met bijvoorbeeld olie achterblijven.

Maak altijd een proefrit

Een proefrit is zo gemaakt, zelfs als de auto helemaal achterin staat is dit, eventueel op een ander tijdstip zo te regelen.
Maak altijd een testrit met een koude motor. Zo weet je meteen of er dan wellicht opstart problemen zijn die je niet opmerkt bij een warme motor.
Luister goed tijdens de testrit of je geen vreemde geluiden hoort. Een tik in de motor duidt vaak op ernstige motorproblemen.
Test de remmen, het schakelen en de koppeling. Bij een automaat let je op dat het schakelen vloeiend gaat en niet met horten en stoten.
Bij zwarte of witte rook uit de uitlaat moet je goed opletten. Dit is nooit goed. Rook uit de uitlaat dient geen kleur te hebben.

Goed onderhandelen

Vraag bij een garage altijd hoe lang er garantie opzit en onder welke voorwaarden?
Zorg bij het onderhandelen dat je niet te enthousiast bent, als de auto minpunten heeft benoem deze dan maar blijf altijd beleefd. Vraag , als je twijfelt of je er nog even over na mag denken.

Rij voorzichtig!

Bron: Geld.nl  | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt