Een aankoop terug draaien kan dat?Heb je recentelijk een nieuw product gekocht en ben je er toch niet zo blij mee. Je staat als consument toch niet helemaal met lege handen als je een aankoop hebt gedaan waar je achteraf toch niet zo tevreden over bent.

Voor een aankoop heb je een wettelijke bedenktijd. Als je een koop op afstand hebt gedaan bijvoorbeeld via internet, telefonisch of van een verkoper aan de deur heb je recht op 14 dagen bedenk tijd. De 14 dagen wettelijke bedenktijd houd in dat je binnen 14 dagen mag afzien van je aankoop zonder dat je enige reden hoeft op te geven.

Het moment dat de wettelijke bedenktijd in gaat hangt af van de aankoop die je doet. Als je een product heb gekocht begint de wettelijke bedenktijd de dag dat je je aankoop hebt ontvangen.

Heb je geen aankoop gedaan maar een dienst afgenomen? Dan geldt de wettelijke bedenktijd al vanaf de dag dat je de overeenkomst heb afgesloten met de verkoper. Als je een aankoop en dienst heb gekocht dan zal de wettelijke bedenktijd ingaan vanaf het moment dat je je product hebt ontvangen.

Als je een product in de winkel hebt gekocht geldt de wettelijke 14 dagen bedenktijd niet. De winkel zelf mag hier een bepaald aantal dagen aan vast stellen voor het retourneren/ruilen van hun product.

Geldt de wettelijke bedenktijd voor alle producten en diensten? Een wettelijke bedenktijd geldt niet bij producten die bijvoorbeeld snel bederven, producten die tijd gebonden zijn of producten die speciaal op maat gemaakt zijn. Bij sommige bedrijven kun je bepaalde producten alleen retourneren als ze nog verzegeld zijn. Denk hier bij aan zwemkleding of onderbroeken. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van de verkoper door.

Het kan zijn dat je voor sommige diensten geen bedenktijd hebt. Bijvoorbeeld bij spoedreparaties of een dienst die binnen 14 dagen is afgerond. Heeft u recent een dienst gehad die binnen het termijn is afgerond? Dan moet je rekening houden dat je expliciet afstand dient te doen van bedenktijd. Als u dit niet doet heeft u alsnog recht op wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

Bron: rechtstelefoon.nl  | Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt