Doe je de verwarming al weer aan? Let dan goed hier op!Calendar

MET TEMPERATUREN DIE ‘S OCHTENDS NIET VER BOVEN DE 10 GRADEN UITKOMEN, GAAT IN VEEL HUIZEN DE VERWARMING WEER AAN.MAAR VOORDAT JE DEZE NA DE ZOMERPERIODE WEER AANZET ZIJN ER AANTAL DINGEN WAAR JE OP MOET LETTEN.

Onderhoud
Een echt onderhoud van je centrale verwarming is niet verplicht na de zomer, maar je neemt het is altijd aan te raden om dit juist wel te doen.

Radiatoren ontluchten
Een cv-installatie werkt alleen optimaal als de hoeveelheid water en lucht in het systeem in orde is. Vaak merk je na een paar maanden op non-actief dat je radiatoren maar half warm worden of borrelende geluiden maken. Dat betekent dat er luchtbellen in je verwarmingsleidingen en radiatoren zitten. Daarom is het goed dat je het systeem ontlucht en opnieuw met water bijvult voordat je de verwarming weer laat draaien.

Schoorsteen vegen
Oktober en maart zijn volgens verzekeraars de grootste risicomaanden voor een schoorsteenbrand. Om de eerste koude te doorbreken, steken veel mensen in deze periode vaak hun kachel of haard weer aan. Voor je dat doet, kijk dan eerst na of je schouw in orde is. Vogels maken er vaak nesten in, en die verdroogde takken kunnen vuur vatten.
Is je schoorsteen gekoppeld aan je cv installatie? Dan maakt het reinigen van je schoorsteen deel uit van het v jaarlijks onderhoud van je cv-installatie. Voor installaties op gas moet dit onderhoud tweejaarlijks gebeuren, voor installaties op stookolie of een vaste brandstof jaarlijks. Je kan hiervoor beroep doen op een schoorsteenveger of een erkende technicus die ook je ketel nakijkt. Na het onderhoud krijg je een reinigingsbewijs dat je goed moet bewaren. Mocht er brand uitbreken, kan je aan de verzekering aantonen dat je het onderhoud hebt laten uitvoeren. Dat is niet het geval als je kiest voor reinigingsblokken voor de schouw i.p.v. een officieel onderhoud.

Koolstofmonoxide
Met het in gebruik nemen van verwarmingstoestellen steekt ook het gevaar op CO- of koolstofmonoxidevergiftiging de kop op. Dat gebeurt vooral tussen de maanden oktober en februari. Koolstofmonoxide kan je niet ruiken, zien of voelen. Dat maakt het zo gevaarlijk.