Denk je na over je pensioen? Deze tips helpen je daarbijWanneer je zelf je pensioenzaken regelt dan is het belangrijk dat je exact weet wat jouw pensioen tegen die tijd zal zijn. Wij hebben een aantal tips voor je om daarbij te helpen zodat het straks niet tegenvalt.

Toeslagen en aftrekposten
Het is mogelijk om op de website mijnpensioenoverzicht.nl na te kijken wat je qua bedrag aan pensioen kan verwachten en van wie je dat ontvangt. Iedereen die in Nederland heeft gewerkt of gewoond krijgt een AOW-uitkering. Daarnaast krijg je wellicht nog pensioen van je werkgever(s). Houd bij de berekening van dit bedrag rekening met een vermindering op dit bedrag door aftrekposten, toeslagen en eventueel belasting op eigen vermogen. Dit berekent de tool van de website niet voor je uit.

Bijdrage Zorgverzekeringswet en de ouderenkorting
Iedereen die een inkomen heeft moet een bijdrage Zorgverzekeringswet betalen. Dat betekent dat je over je aanvullend pensioen ook een gedeelte belasting moet betalen. namelijk 5,54 % (2020). Vaak wordt vergeten met het berekenen van het pensioen. Ouderenkorting is een heffingskorting voor AOW’ers. Daarvoor is je verzamelinkomen belangrijk. Je verzamelinkomen is je bruto-inkomen uit werk en woning (box 1), het inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) en je belastbare inkomen uit vermogen en spaargeld (box 3), minus de aftrekposten.
Box 2 en 3 worden vaak vergeten bij het berekenen van het verzamelinkomen en daardoor verwachten veel mensen ouderenkorting, die ze dan vervolgens niet krijgen en waardoor het pensioen lager kan uitvallen dan verwacht. Op de website van de Belastingdienst kan je uitrekenen wat je eventuele ouderenkorting is.

Partnerpensioen
Er is de mogelijkheid om partnerpensioen (nabestaandenpensioen) uit te ruilen voor ouderdomspensioen, en andersom. Dat ga je doen op het op het moment dat je bijna met pensioen zal gaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:  je hebt zelf ruim voldoende ouderdomspensioen om bij verlies van je partner rond te kunnen komen. Dan heb je mogelijk geen partnerpensioen van je partner nodig. Je partner kan in zo’n geval zijn of haar pensioenfonds of -verzekeraar vragen om het partnerpensioen te verlagen in ruil voor een hoger ouderdomspensioen. Je geniet dan samen van een ruimer ouderdomspensioen.

Maak gebruik van je jaarruimte
Wanneer je je aanvullend pensioen opbouwt via een lijfrente dan mag je deze inleg aftrekken bij je belastingaangifte. Op de site van de Belastingdienst vind je meer informatie hierover.
Zorg dat je tijdens de opbouwfase je jaarlijkse fiscale jaarruimte benut en dat je je inleg op tijd aftrekt bij je belastingaangifte.. Heb je jaarruimte, maar heb je die niet benut? Dan kun je gebruik maken van de reserveringsruimte, Die is nog te gebruiken tot zeven jaar nadat dit is ontstaan.

Pensioenplanningstool
Een aantal pensioenfondsen en -verzekeraars hebben de mogelijkheid om online een planningstool voor het pensioen te gebruiken. Hierbij kan je bijvoorbeeld kijken of het verstandig is om eerder te stoppen met werken of het mogelijk is om partnerpensioen uit te ruilen.

Bron: NN.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt