De vergeten oppervlakken die bijna niemand schoonmaakt
Calendar

Afstoffen is een klus die we liever niet doen.

Het is soms verbazingwekkend hoe snel een oppervlakte (weer) stoffig wordt. Zelfs al lijkt het alsof de klus net geklaard is ligt er al weer een stoflaagje te wachten om weggehaald te worden. Toch is het belangrijk om regelmatig af te stoffen, hetzij met een droge stofdoek of een vochtig microvezeldoekje. Ook de welbekende anti-statische micro dusters werken uitstekend. Werk van boven naar beneden en vergeet daarbij boekenkasten, dressoirs en lampen niet. Maar er is nog een andere stoffige plek die nog vaker over het hoofd wordt gezien.

Ook in de keuken is het belangrijk om regelmatig een doekje over bijvoorbeeld de bovenkant van de keukenkastjes te halen. Dit wordt vaak vergeten omdat het vaak uit het zicht is. Vergeet ook niet de ladefronten en de kastdeurtjes. Verticale oppervlakken verzamelen niet zoveel stof als vlakke oppervlakken, dus ze kunnen aan je oog ontsnappen als je iets zoekt om te reinigen. Maar dat betekent niet dat ze niet gereinigd hoeven te worden! Van voedselspetters op de muur rond de keukentafel totplekjes die vuil langs de deurkozijnen achterlaten. Verticale oppervlakken zijn dus viezer dan je denkt.

Maak een planning

Om dit soort taken niet te vergeten is het handig om een planning te maken. Dit helpt bij het overzichtelijk maken van de taken. Bijvoorbeeld: dit weekend: Veeg de ladefronten en kastdeurtjes af. Maak eerst een inventarisatie van alle ladefronten en kastdeurtjes die je in huis hebt. Vergeet niet om naast de badkamers en de keuken ook de ladekasten en de deuren van de rekken, inclusief die voor boeken of zelfs schoenen, aan te pakken. Soms is een vochtig microvezeldoekje voldoende, maar voor een diepere reiniging kun je een oplossing van groene zeep of allesreiniger voor houten oppervlakken maken en misschien ook een Magic Eraser bij de hand hebben voor hardnekkige vlekken (begin altijd met een zachte aanraking en een vlektest bij het gebruik van een Magic Eraser).

Misschien wilt u uw verticale oppervlakken beginnen te reinigen met een snelle, droge ontstoffing. Het verwijderen van vuil maakt nat reinigen altijd het meest effectief. Als u eenmaal heeft afgestoft, kunt u zich concentreren op de knoppen en handgrepen zelf en vervolgens op de omgeving ervan.
Hier vindt u het meeste vuil. Eindig met het snel afvegen van de rest van het oppervlak. Als je eenmaal klaar bent en zelfs als je niet hebt gemerkt hoe vies deze vlekken vroeger waren zul je waarderen hoe helder en schoon ze nu zijn - en misschien meer moeite doen om ze zo te houden.

Bron: Appartmenttherapy.com