De snijplank: hout of plastic?



Wat is hygiënischer: een houten of plastic snijplank?

De aanname die een lange tijd heerste was dat een houten snijplank een broeinest is voor bacteriën. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de houten snijplank toch veiliger is dan initieel werd gedacht.

 

“Het nadeel van hout is dat er gemakkelijker micro-organismen op achterblijven en overleven, maar die blijken grotendeels ín het hout te trekken waardoor de overdracht naar bijvoorbeeld een schoon stuk vlees klein is. Plastic is harder, bacteriën blijven op het oppervlak – en in de snijgroeven – zitten, waardoor de overdracht makkelijker gaat.”

“Plastic of hout, het belangrijkste is en blijft het schoonmaken van de plank”, legt Beumer uit. “Plastic is gemakkelijker schoon te maken, maar ook een houten snijplank wordt redelijk schoon onder stromend water met een beetje afwasmiddel of in de vaatwasser.” Maar, waarschuwt hij: “met een ecoprogramma overleven meer bacteriën dan met een wasprogramma van 70 graden.”

bron: nu.nl Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt