Consument Centraal energietarieven vergelijkenconsument centraal energie vergelijken

Consument Centraal adviseert iedereen om jaarlijks je energietarieven te vergelijken. Energietarieven schommelen namelijk flink en energiemaatschappijen willen graag nieuwe klanten aantrekken en geven daarvoor hoge kortingen. Wat kan je doen om hier van te profiteren?

Eerst is het goed om te weten dat er geen verschillen zijn in de kwaliteit van Stroom of Gas. De kwaliteit is altijd hetzelfde, ongeacht de leverancier. Wat wel verschilt zijn de tarieven tussen de verschillende energiemaatschappijen. Het bedrag op je energierekening is opgebouwd uit verschillende onderdelen: Leveringskosten, netwerkkosten en belastingen

Op de netwerkkosten en belastingen hebben de energiemaatschappijen geen invloed. Deze worden bepaald door de netbeheerders en de overheid.
Wat de energiemaatschappijen wel zelf bepalen zijn de tarieven voor het kale verbruik van gas en stroom. Dit noemen ze de leveringstarieven. Deze leveringstarieven zijn per maatschappij verschillend en veranderen regelmatig. Je voelt hem dus al aankomen. Daarop kan je dus makkelijk besparen.

Energietarieven vergelijken is niet moeilijk en kan je soms honderden euro’s per maand opleveren. Zeker wanneer je langer dan 1 jaar bij dezelfde energieleverancier zit is de kans al groot dat je een goedkoper tarief kan krijgen als de tarieven in de markt al dalende zijn. Maar ook als de tarieven stijgen, moet je controleren of je niet teveel betaalt. Als je langer bij dezelfde energieleverancier zit, dan heb wellicht een variabel tarief die dan meestijgt met de prijzen. Dan is het veel verstandiger een nieuw contract aan te gaan en je tarief te laten bevriezen voor een aantal jaar.

Online energietarieven vergelijken
Er zijn genoeg sites op het internet te vinden waar je eenvoudig energietarieven kan vergelijken. Wij van Consument Centraal hebben er meerdere getest. Je vult je huidige energieleverancier en je verbruik in en je krijgt onmiddellijk een overzicht van de verschillende energie-aanbieders. Meestal gesorteerd op prijs van laag naar hoog. Weet je jouw verbruik niet, dan wordt er een inschatting voor je gemaakt.

Telefonisch energietarieven vergelijken
Het enige nadeel van deze online vergelijkers is dat je niet direct even een vraag kan stellen. Er zijn ook partijen die telefonisch de energietarieven voor je vergelijken. Een bekende telefonische energievergelijker is Besparenkan. Het voordeel daar is dat je echt iemand aan de lijn hebt waar je ook gericht vragen aan kunt stellen.

Overstappen eenvoudiger dan vroeger
Tegenwoordig is overstappen een waterdicht proces. Dit wordt geregeld via een landelijk systeem. Het zogenaamde Contract Einde Register. De nieuwe energiemaatschappij geeft aan je oude energiemaatschappij door dat je vertrekt. De einddatum van je huidige contract sluit precies aan op de ingangsdatum van je nieuwe contract. Je komt dus nooit zonder gas of stroom te zitten.